ПРП у кризі?

Завтра на свій черговий з’їзд збирається партія «Реформи і порядок». Не секрет, що основним питанням на цих зборах буде входження до складу БЮТ. Партія має залишитися у складі блоку як самостійна одиниця. Хоча дехто з її активістів радить членам ПРП в особистому порядку вливатися до «Батьківщини» й фактично ліквідувати партію.

Таку пораду дають уже колишні члени ПРП із Дніпропетровського обласного осередку, який 23 листопада оголосив про саморозпуск. Заступник голови парторганізації Андрій Денисенко пояснив це рішення тим, що після виборів партії «Реформи і порядок» де-факто не існує, як загальноукраїнської політичної сили. Вона нібито переживає глибинну організаційну й кадрову кризу, центральне керівництво втратило зв’язок із регіональними відділеннями. Екс-голова дніпропетровського осередку ПРП Володимир Чернявський стверджує, що припинили існування також партійні офіси в Донецькій та Кіровоградській областях, Хмельницькому. Тернопільський осередок спочатку закрили, а потім знову відновили його діяльність.
Провину дніпропетровці покладають на партійну верхівку, яка перетворила ПРП на «закрите акціонерне товариство» й припустилася багатьох помилок. Зокрема, політична сила відчутно здала позиції після спекуляцій та суперечок з НСНУ навколо бренду «Наша Україна». Бо спочатку взяла цю назву собі, а потім віддала її нібито в обмін на посаду міністра фінансів. Під час виборчої кампанії партія ніяк не могла знайти партнера: металася між БЮТ та «Нашою Україною». Зрештою вибрала союз із «Порою», який ПРП-істи вважають помилкою. Крім того, партія – єдина серед національно-демократичних сил, чиє керівництво не відзвітувало про причини провалу на виборах. Об’єднання із Блоком Юлії Тимошенко представники дніпропетровського осередку вітають, але все одно критикують лідерів, бо ті начебто не порадилися із однопартійцями.
Цікаво, що підтримуючи входження партії «Реформи і порядок» до БЮТ, самі вони не поспішають йти під крило Юлії Володимирівни. Натомість обіцяють створити своє регіональне об’єднання ГРАД (Громадянський актив Дніпра). Звісно, воно потребує реклами. Може, в цьому й уся суть заяв?.. Але якщо в лавах ПРП дійсно проблеми, то завтра з’їзд усе прояснить.