Відставка не зіпсувала Тарасюкові свята

Лідер Народного руху Борис Тарасюк за годину до того, як депутати взялися знімати його з посади керівника МЗС, зустрівся з колегами по національно-демократичному табору. З лідерами Української народної партії Юрієм Костенком і УРП «Собор» Анатолієм Матвієнком поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку, Михайлові Грушевському і Вячеславу Чорноволу.

У Верховну Раду Тарасюк не пішов. «Що мені там робити? Я звітував 15 листопада», – пояснив журналістам. 1 грудня, у 15-ту річницю референдуму про незалежність України, у лідерів національно-демократичних сил – свято. Крім цього, нагальною темою для їхньої зустрічі була розмова про об’єднання двох колишніх Рухів заново в одну партію і згуртування всіх демократичних сил. «Патріотичні сили роз’єднали амбіції і зрада. Більшість, створена на неправді, намагається перебрати на себе президентські повноваження. Це вимагає від нас об’єднання, треба йти на вибори спільно», – заявив Тарасюк. Лідер УНП підтримав колегу: «Сьогодні єднаються сили, які були роз’єднані». Юрій Костенко вважає, що ВР невипадково вирішила розправитися з двома «помаранчевими» міністрами – Тарасюком і Луценком – саме «в цей історичний день».
– Це зухвалість і цинізм, й не дивно, що об’єдналися прибічники тоталітарних принципів і олігархічних – вони далекі від демократії, – розцінив парламентські події Юрій Костенко. – Політична криза, яку сьогодні провокують «антикризовики», закінчиться розпуском Верховної Ради й формуванням нової влади.
Лідер НРУ зберігав святковий настрій, гумор та оптимізм і після того, як з ВР надійшла неприємна звістка. «Зараз очікується заява президента. Голосування відбулося з порушеннями. Двох міністрів призначають за поданням президента, а як звільняють – у Конституції не записано. Це ще раз підтверджує, що конституційні зміни недосконалі. Проте у таких випадках діє аналогія права: якщо президент пропонує призначити, то він і пропонує звільнити, – каже Тарасюк. – Відповідь дасть Конституційний Суд і, сподіваюся, знайдуться підстави поновлення мене на роботі». Втім, лідер НРУ запевнив, що відставок не боїться, бо вчорашня – не перша. Бачить себе якщо не на державній службі, то на активній громадській і політичній.
– Без зайвої скромності гадаю, що так! – відповів Борис Тарасюк на запитання, чи вплинуть вчорашні події у ВР, зокрема його звільнення, на майбутній візит Віктора Януковича до США.