Із калькулятором у руках і позовною заявою в кишені

Грудень вступив у свої права. А це означає, що комунальні тарифи підвищилися у 3,4 раза. Треба розуміти, вода тепер у наших кранах стане значно теплішою, а батареї гарячішими. У багатоповерхівках бездоганно запрацюють ліфти, у під’їздах на кожному поверсі виблискуватиме лампочка Ілліча, вчасно прибиратимуть сміття…

– Проаналізуймо деякі цікаві цифри, – пропонує депутат Київради Володимир Бондаренко. – Куди і в якому обсязі розподіляються кошти в нині закладеному тарифі? 39,5 відсотка спрямовується на оплату праці співробітників комунальних господарств; 12 – на вивезення твердих відходів; 6 – на роботу ліфтів, освітлення. Ще 13 – на якісь потреби. Залишається майже 30 відсотків. Ці кошти просто розкрадаються.
За підрахунками КМДА, в умовах нових тарифів зі столичних мешканців додатково буде зібрано 2 мільярди 433 мільйони гривень. 51 відсоток цих коштів, подейкують, буде спрямовано на потреби міста-героя Києва. У тепломережах встановлюватимуть нові труби.
– У 1999 році, – пояснює ситуацію пан Бондаренко, – МБРР надав Києву позику 200 мільйонів доларів США на реконструкцію міських тепломереж. За 5 наступних років було використано лише 34,4 мільйона. Решта суми лежала на депозитах. МБРР відкликав ці кошти, зрозумівши, що в столиці України достатньо грошей, аби нарешті навести лад у тепломережних конструкціях. Не навели.
Сьогодні 15 відсотків гарячої води та тепла втрачається на шляху – од носія до споживача. За недбалість відповідних служб зі своїх гаманців розплачуються звичайні мешканці міста. До речі, за словами депутата Київради, сім років поспіль кияни додатково сплачують 5,5 відсотка коштів. Нібито на встановлення лічильників води та опалення. Цей захід виконано лише на 20 відсотків. Либонь, мине не один десяток літ, доки столицю України в цьому плані буде впорядковано. Ну, а поки що чиновники з «Київводоканалу» кожному мешканцю виводитимуть на папері по 11-16 кубів витрати води щомісяця. Не інакше, як кияни – люди особливої породи. Певно, за габаритами вони перевищують індійських слонів…
Останнім часом газ справді подорожчав. У 2,8 раза. Газова складова в комунальному тарифі становить 56,9 відсотка (гаряча вода, опалення). Дану частину, як вважає пан Бондаренко, потрібно було збільшити. У 2,02 раза. І все. Підвищення ж усіх комунальних послуг майже в чотири рази – алогічне.
– Пане Володимире, не могли б розтлумачити киянам, що то в тарифі за 13 відсотків, які спрямовуються на «інші потреби»?
– Аби розібратися, зробив відповідний запит в Антимонопольний комітет України. Там відповіли: згаданий розмір коштів за собою зарезервували чиновники із «Київенерго». 1 мільйон 400 тисяч гривень спрямовується на фуршети й презентації в компанії, на утримання тамтешнього мисливського господарства, їдалень, дотацію їхнім пенсіонерам, а також на сплату… безнадійних боргів. Усіх, що накопичилися за календарний рік. Узагалі-то «Київенерго» – надзвичайно рентабельна організація. Отримуючи непомірні перерахування за енергоносії від громадян і юридичних осіб, практично 99 відсотків надходжень спрямовують на страхову діяльність. Через власні ж компанії. Так би мовити, страхують столичні тепломережі. Замість того, аби будувати нові, активно реконструювати зношені. Тобто за будь-якої аварії страхові списання залишаються в одних і тих же кишенях.
– Куди ж дивиться прокуратура?
– Там теж працюють люди. Потрібних Київрада наділила земелькою.
– Виходить, депутати не те що не можуть, не бажають захищати тих, хто їм довірив мандат?
– У Київраді є стійка група людей, котра радикально виступає проти тарифів. Це – БЮТ, блоки «Наша Україна» та Віталія Кличка. Інші ж за певні обіцянки інтереси київської громади відкинули, м’яко кажучи, на задній план.
Водночас президент Міжнародної ліги захисту прав громадян Едуард Багіров презентував макет позовної заяви. Її може заповнити кожен мешканець Києва й звернутися до суду. У ній юристи Ліги доводять, що, підвищуючи вартість комунальних послуг, КМДА чинить незаконно. З детальною інформацією можна ознайомитися  за  телефонами: 482-29-53, 270-65-01  (02; 03) або на сайті sudukraine.net (у розділі «Новини»).
– Один із шляхів боротьби за свої права, – зазначив пан Бондаренко, – звернення до суду.