«ДемКиїв»: друга спроба наступу

Тарифи на житлово-комунальні послуги в столиці може бути підвищено щонайбільше на 40 відсотків, а не в 3,4 раза, як це відсьогодні запровадила КМДА. Так вважають депутати з фракцій БЮТ, «Нашої України» і Блоку Кличка в Київраді, що входять до міжфракційного об\'єднання «Демократичний Київ».

На вчорашній прес-конференції лідери «ДемКиєва» заявили, що на сесії 7 грудня питання про скасування тарифів постане найпершим. Для його внесення до порядку денного необхідно 40 голосів. А для ухвалення рішення – 61. Нині склад цих трьох фракцій налічує 51 депутата. Київські демократи сподіваються, що їх підтримають також соціалісти та представники Народної партії Литвина. Лідер «Нашої України» у міськраді Дмитро Андрієвський каже: «7 грудня Київрада дасть відповідь на запитання, чи здатна вона захищати киян, чи вона остаточно перетворилася на кишеньковий орган. Якщо депутати не підтримають скасування тарифів, то ми підтримаємо ініціативу киян про перевибори мера і депутатів». Дочасне припинення повноважень нинішньої ради, на думку співголови фракції Блоку Кличка Володимира Бондаренка, можливе шляхом референдуму або особистими заявами депутатів про складання повноважень.
Попередня сесія не відбулася, бо нібито «депутатів не пустили» на неї. Цього ж разу кворум буде і кияни зможуть побачити у прямому ефірі хто є хто.
«ДемКиїв» погоджується, що нині столиці вкрай необхідні ремонт комунальних мереж, впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення зарплат працівникам ЖКГ тощо. Але, за словами Бондаренка, кияни не винні, що влада допустила критичну безгосподарність у цій галузі. Тож реформу ЖКГ треба фінансувати не з кишень людей, а шукати кошти у бюджеті, зокрема за рахунок конкурентного продажу на аукціоні земельних ділянок та майнових об’єктів. Нині ж, як вважає лідер БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова, земельні питання на сесії розглядаються «вночі і шляхом дарування». На думку пані Меліхової, тарифи підвищують, аби «кияни не змогли їх сплатити». За її словами,  у кабінетах КМДА вже розробляють програму виселення майбутніх боржників і навіть «готують місця для утримання літніх людей». 
Київська опозиція могла б погодитися хіба на 40-відсоткове підняття квартплати та вартості комунальних послуг. Надалі ж це слід робити поетапно, прозоро, обґрунтовано, враховуючи зростання доходів жителів столиці і лише на тлі очевидних реформ ЖКГ. А в умовах відсутності стандартів цих послуг, а то й приладів їх обліку, будь-що можна підвести під ці розрахунки. Однак навіть у тих, поверхових, як сказав Бондаренко, розрахунках, що їх КМДА надала депутатам, десь «згубилося» більш як 20 відсотків майбутньої виручки за комунальні  послуги.
Опозиціонери скептично ставляться до обіцяних субсидій. Зокрема й тому, що  чиновники КМДА називають різні суми, що їх для цього планують закласти у міський бюджет. Начальник профільного главку КМДА пан Яструбинський обіцяв 30-100 мільйонів гривень, заступник глави міськдержадміністрації Анатолій Голубченко – 300 мільйонів, а його колега Ірена Кільчицька – 400. Самі ж депутати у проекті бюджету не бачили ще жодної з цих «версій». Та хоч як буде насправді, Тетяні Меліховій шкода будь-яку суму «відривати» від медицини, освіти чи соціального захисту. На користь, як вона каже, збагачення певних осіб із влади і керівництва недавно створеного енергохолдингу.