Бо на місто туман упав…

Недарма класики, захоплюючись в «багрець і золото» одягнутими лісами і парками, нерідко називають осінь сумовитою та журливою. Бо саме в цю пору року землю окутують густі тумани, і хоча здається, до неба можна запросто дістати рукою, настрій псується уже зранку. Адже не встигло розвиднітися, як і сутінки насуваються, бо саме зараз дні найкоротші. І дарма, що сьогодні за календарем перший день зими, за вікнами, як і вчора, і кілька днів до того, клубочиться сірий туман. Він не тільки погіршує самопочуття, а й додає роботи водіям, лікарям, даішникам, бо стає причиною дорожньо-транспортних пригод і серцевих нападів. Про авіацію й говорити годі, адже туман міцно прикував до землі срібнокрилі лайнери. Словом, густа пелена, що оповила місто, сповільнила й ускладнила життя його мешканцям. Як саме і чи довго так триватиме, й спробували з’ясувати журналісти «Вечірки».

Негода  дисциплінує


Як повідомив «Вечірці» старший інспектор відділу профілактики УДАІ в місті Києві Олександр Ковалевський, 29 листопада в столиці зафіксовано дві дорожньо-транспортні пригоди, внаслідок яких одна особа загинула, дві отримали травми. Окрім того, у Києві цього ж дня сталося ще 174 аварії. У них, на щастя, потерпіли лише залізні коні, а люди залишилися живими та неушкодженими.
– На вулиці – туман. А статистика дещо нижча за середню, – каже Олександр Юрійович. – У зв’язку з погіршенням погодних умов водії, либонь, збагнули, яка загроза нависла над їхнім здоров’ям і навіть життям. Тож, на автошляхах столиці зараз їздять уважніше й обережніше.
А взагалі пан Ковалевський радить автолюбителям особливо за несприятливих погодних умов дотримуватися швидкісного режиму, безпечної дистанції та обов’язково вмикати ближнє освітлення.

Потяги їдуть, а літаки стоять

Упрес-службі «Укрзалізниці» запитанню «Вечірки» про туман дещо здивувалися. Жодних нарікань від машиністів на погоду поки не отримували. Туман аж ніяк не заважає потягам, бо машиніст керується електронною апаратурою. Він працює з показниками автоматичної локомотивної сигналізації, тому на заваді не стоять ані темнота, ані туман.
А ось для аеропорту «Бориспіль» такі погодні умови стали справжнім випробуванням. Густий туман класифікується категорією №3 – режим «сліпої» посадки, коли видимість дорівнює нулю. Відправка літаків не така складна, як приземлення. Здійснити посадку мали змогу лише ті літаки, які оснащено навігаційними системами. На жаль, чимало лайнерів, що здійснюють внутрішні українські рейси, цього обладнання не мають. Працівники авіакомпаній намагалися самотужки знайти альтернативу. Людей відправляли іншими видами транспорту або ж проводили заміну літаків.

У пожежних проблем додалося

Упрес-службі столичного Головного управління із надзвичайних ситуацій спочатку відповіли, що особливих випадків, пов’язаних з туманом, окрім ДТП, до яких їхні підрозділи долучаються, коли потрібна допомога даішникам, у місті не спостерігається. Але потім, розговорившись, ми з’ясували, що проблеми таки з’явилися. Передусім у пожежних. Хоча кількість загорянь, як правило, збільшується з настанням холодів, а зараз навпаки потепліло, нині у водіїв спецавтомобілів, як і у всіх інших, виникають труднощі під час руху по місту. Він у туманні дні уповільнюється, й частіше виникають затори, тому діставатися до місця, де чекають рятувальників, стає проблематичніше. Дуже важлива у таку пору точна адреса місця пригоди. Адже в ясну погоду дим від пожежі видно далеко і по ньому можна зорієнтуватися, де саме трапилося загоряння, а в тумані його просто не видно. Так само складно розгледіти й назву вулиці та номер будинку. Тому сльотавої днини, а особливо вечора або ночі, пожежники довше дістаються до місця пригоди. В управлінні просили наголосити, що під час туману особливо важливо давати точну адресу місця, де потрібна допомога. Це стосується не лише пожежників, а й швидкої допомоги, служби газу тощо.
Восени, коли довго не визирає сонечко, збільшується кількість депресивних станів, а отже й тих, хто готовий звести рахунки з життям. Проте якогось особливого зв’язку суїцидальних випадків із туманом не виявлено. Принаймні цього тижня, коли його пелена була особливо густою, кількість самогубств, на щастя, не зросла.

За порадою – до свого лікаря

Кліматичні фактори, як-от: підвищена вологість повітря, коливання атмосферного тиску – негативно позначаються на здоров’ї людей, особливо тих, хто має проблеми з імунною та серцево-судинною системами, органами дихання тощо. Як пом’якшити вплив цих негативних чинників на самопочуття? З цим запитанням ми звернулися до лікаря пульмонологічного відділення Інституту фтизіатрії та пульмонології Ірини Анатоліївни Козачук.
– Справді, наші пацієнти, а це переважно хворі на астму, за такої погоди дуже вразливі та нерідко відчувають загострення недуги, – констатує пані Ірина. – Їм важче, ніж зазвичай, дихати, напади задухи можуть частішати, людину складніше виводити з цього стану. Що ми, лікарі, радимо у таких випадках? Щонайперше, – дослухатися до порад свого лікаря, чітко виконувати його рекомендації. Особи, які потерпають від астми, мусять не розлучатися зі своїм інгалятором. Це дає змогу не тільки не допускати нападу, а й значною мірою запобігати загостренню запального процесу.
Тим, хто має подібні проблеми зі здоров’ям,  бажано носити з собою такий невеликий прилад, як пікслоуметр. Він вимірює швидкість потоку повітря, а точніше, глибину видиху. Якщо вона знижується, значить наближається напад бронхоспазму. Треба діяти швидко і приймати ті ліки, які призначає ваш лікар.
Така сира і доволі тепла, як для цієї пори року погода, сприяє розгулу вірусних інфекцій. Тому не варто тривалий час перебувати у місцях масового скупчення людей. Пильнуйте, аби не переохолоджуватися та не застуджуватися.

Синоптики похолодання не обіцяють

Начальник відділу метеопрогнозів Гідрометцентру України Людмила Савченко нічого аж надто надзвичайного у характері погоди не бачить, бо тумани – типове явище для цієї пори року. Хоча й класифікує його як небезпечне, бо видимість цього тижня доходила до 100 – 500 метрів.
Минулорічного листопада таких похмурих днів було всього чотири – з сьомого до десятого. Нині ж небо спустилося на землю надовше – майже цілий тиждень наприкінці листопада, та й початок грудня синоптики теж обіцяють туманний і сльотавий. Сьогодні, щоправда, пелена трохи рідша, але вже завтра і в неділю знову погустішає. Та й температура повітря найближчими днями навіть не намагатиметься суттєво знижуватися, скоріше навпаки, підвищуватиметься.