Судді лікарям не довіряють

Голова міжнародної Ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров заявив, що тисячі українських ув’язнених щорічно помирають у санітарних  частинах при виправних колоніях лише тому, що судді бояться визначити засудженому дострокове звільнення за станом здоров’я.

За його словами, лікарі звертаються до суду з проханням звернути увагу на стан здоров’я ув’язнених, але в 90% випадків судді ставлять під сумнів професіоналізм лікарів і відмовляють. А коли людина перебуває в такому стані, що ось-ось помре, її швиденько достроково звільняють.
Едуард Багіров переконаний: робота наших правоохоронців надто віддалена від європейських стандартів. Пояснив, що 30-40% ув’язнених засуджено за незначні злочини, а в умовах колонії навіть здорова людина може захворіти.
А  голова Державного департаменту України з питань виконання покарань Василь Кощинець назвав суму, потрібну для створення належних умов з утримання засуджених: 10 мільярдів гривень. І це лише на перший рік, на реконструкцію виправних закладів та інші подібні заходи. За його словами, у 2006 році з Держбюджету на утримання виправних закладів України виділено 1,66 мільярда гривень.