Фараон такого не стерпів би…

Майор Збройних сил України киянин Анатолій Лиска звільнився у запас. Призначеної пенсії для утримування себе, непрацюючої дружини та двох дітей шкільного віку не вистачало, тож погодився Анатолій Сергійович очолити підрозділ охоронців Товариства з обмеженою відповідальністю «Снофру» (був такий у Давньому Єгипті чолов’яга – фараоном працював). Компанія виконувала опоряджувальні роботи та дрібний ремонт салонів гральних автоматів.

Належало товариство громадянинові Євгену Георгійовичу Кузнецову – на столичному ринку ремонту нерухомості він вважався фігурою якщо й не ключовою, то, принаймні, помітною. Але сталося так, що між ним і господарями орендованих під ігрові автомати приміщень пробігла велика чорна кішка із чорними ж таки кошенятами. І перестали йому надавати замовлення на ремонт.
Охоронці ж не припиняли охороняти і офіс фірми, і дачу свого хазяїна в селі Демидові Київської області. Коли збагнули, що пан Кузнецов не збирається платити їм зарплатню, почали звертатися із запитаннями до свого безпосереднього начальника Анатолія Лиски. Він – до боса. Той: «Зачекайте трохи. Ви ж розумієте, в якому становищі моя фірма. От-от запрацюємо, все поверну до копійчини». З часом звертання до нього набридли Євгенові Георгійовичу, і він почав ховатися від керманича охоронного підрозділу, навіть не відповідав по телефону. Водночас інша його фірма працює на повну потужність – закуповуються будівельні й оздоблювальні матеріали, влаштовуються презентації…
Запитую пана Лиску:
– Протягом якого терміну не платять охоронцям «Снофру» заробітної плати?
– Уже десять місяців…
– …
– Розумієте, хотілося вирішити це питання по-людськи.
Відомий київський адвокат Тетяна Монтян так прокоментувала ситуацію:
– Людина фактично безплатно працює на приватного підприємця. Треба звертатися до суду. Справа беззаперечно виграшна.
Нещодавно Анатолій Лиска подав скаргу до Подільської районної прокуратури столиці. Про перспективи справи запитую помічника Подільського районного прокурора Інну Ткаленко:
– Якщо факти, викладені у скарзі, підтвердяться, панові Кузнецову буде направлено припис з вимогою виплатити людям заборговану заробітну плату. У разі, якщо припис не буде виконано, Подільська прокуратура звернеться до суду.