Дніпровське протистояння в інтер’єрі кубкових перегонів

Чвертьфінальний двобій «Динамо» та «Дніпра» уже охрестили завчасним кубковим фіналом. І частка правди в цьому насправді значна. Бодай тому, що жодна з інших змагальних пар навіть символічно не може претендувати на такий титул.

Історія. Вітчизняні гранди, а «Динамо» та «Дніпро» вважаються такими по праву, змагалися в національному кубковому турнірі лише одного разу. І гору взяв не київський, а дніпропетровський клуб. Навесні 2004 року суперники обмінялися домашніми перемогами з однаковим рахунком 2:0. Проте серію післяматчевих пенальті, яка відбулася в столиці, виграли гості з винятково рідкісним результатом – 2:1. М’ячі в ігровий час забили дніпропетровці Костишин і Рикун, а також кияни Гавранчич і Верпаковськис. Отже, «Дніпро» – один із трьох українських колективів, який має позитивний кубковий баланс у протистоянні флагманському «Динамо». Правда, дніпряни, на відміну від «блакитно-білих», котрі володіли Кубком України вісім разів, смаку «кришталевого» тріумфу досі так і не пізнали.

Сьогодення. На шляху до чвертьфіналу конкуренти виграли по два матчі і не пропустили жодного м’яча. Кияни в гостях обіграли мелітопольський «Олком» – 4:0 і ФК «Харків» – 2:0. Дніпропетровці, також на чужих полях, узяли гору над черкаським «Дніпром» – 1:0 і «Титаном» з Армянська – 2:0. «Динамо» на внутрішній арені, з урахуванням і календарного марафону, цього року ще не програло жодного разу. «Дніпро» – лише двічі: динамівцям – у Дніпропетровську та «Металістові» – в скандальному харківському поєдинку, коли арбітр усунув з ігрового дійства Русола та Назаренка. Останній, беззаперечний лідер провінційного клубу і цьогорічного національного сезону взагалі, проти чинного володаря кубка не зіграє через дискваліфікацію. До речі, ні в Києві, ні в Дніпропетровську. Це – найістотніша втрата дніпрян. Але в столиці гості не матимуть у своєму складі також Єзерського (дискваліфікація) та Кравченка (травма). Натомість кияни, не виключено, не зможуть задіяти в першій зустрічі травмованого Реброва. В активі «Дніпра» є й гостьовий виграш у «Динамо» весняного матчу минулого чемпіонату країни. Отже, з психологією в Олега Протасова та компанії все гаразд.

Регламент. Українські «батьки» футболу, керуючись лише їм одним зрозумілими критеріями, змінюють засади кубкових змагань ледь не щороку. Нинішній турнір, на відміну від попереднього, передбачає спарені матчі в чвертьфіналі та напівфіналі. Таким робом організатори дійства по-збавляють об’єктивно слабкішого своєрідної фори у вигляді підвищеної інтриги одноматчевого протистояння. «Динамо» та «Дніпро» першу зустріч зіграють у Києві на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. Її початок о 18.00. Цікава подробиця для симпатиків українського футболу: вхід на трибуни буде вільним. Це – промовистий і, звісно, взаємно бажаний вияв вдячності динамівським уболівальникам з боку керівництва клубу за палку підтримку впродовж усього року. Повторна зустріч опонентів у Дніпропетровську призначена на неділю, 10 грудня. Переможець двобою визначиться за класичною формулою, згідно з якою, за рівності показників, може бути задіяне правило подвійної вартості м’ячів, що забиті в гостях, і серія післяматчевих пенальті. Сьогоднішній поєдинок кубкових суперників проведе словацька бригада суддів на чолі з Володимиром Гриняком, а в Дніпропетровську працюватимуть бельгійці під проводом Петера Вервекена.