«Аврора»: від Чорнобиля до Лос-Анжелеса

Учора в Києві відбулася прем’єра фільму «Аврора, або Що снилося сплячій красуні» української режисерки Оксани Байрак і російського драматурга та театрального режисера Петра Гладиліна. Ця стрічка – перша повнометражна про Чорнобильську трагедію. Крім того, це перший український фільм, у якому знялася голлівудська зірка – актор Ерік Робертс.

Головну роль виконала 15-річна киянка Анастасія Зюркалова – раніше вона вже знялася у трьох фільмах 42-річної Байрак. Маленька Аврора у виконанні Насті дуже любить танцювати і мріє стати балериною. Але важко збутися мріям, бо Аврора виховується у
дитячому будинку в Прип’яті. Під час катастрофи на Чорнобильській АЕС дівчинка отримує величезну дозу опромінення. Шанси на життя може дати тільки операція у США. Туди дівчинку і відправляють. В американській лікарні вона зустрічає свого кумира – зірку радянського, а тепер світового балету Ніка Астахова. Він ще на гребені слави, але переживає творчу кризу, розрив із родиною та проблеми з наркотиками. Зустріч із маленькою українкою на межі життя і смерті допомагає Нікові змінити своє життя. Тим часом Аврора повільно згасає, і лише диво може її врятувати. Радянський Союз відмовляється оплатити операцію, і тоді Нік бере порятунок Аврори у свої руки...
Охочі дізнатися, чим закінчилася історія, можуть навіть не йти у кінотеатр – напередодні було презентовано книгу «Аврора, або Що снилося сплячій красуні» від московського видавництва «Гелеос». Її видано накладом у п’ятнадцять тисяч примірників та ілюстровано кадрами з фільму. «І книга, і фільм розповідають про головне у житті – мрію, – каже пані Байрак. – Ця історія – благання про те, аби всі чули і любили одне одного. В першу чергу ми звертаємося до молодого покоління – тим, кому зараз двадцять». Задум створення фільму, присвяченого аварії на Чорнобильській АЕС, режисер виношувала кілька років. «Історія в пам’ять не тільки про дітей, але й про всіх загиблих», – каже Оксана Байрак.
Продюсерами «Аврори» виступили Олег Степаненко («IntWestDistribution») і Оксана Байрак за підтримки телеканалу «Інтер». Головну чоловічу роль грає росіянин Дмитро Харатьян. Зйомки «Аврори» проходили в Києві, Донецьку, Краматорську, в Чорнобильській зоні й Лос-Анжелесі. 
Фільм подано на розгляд Американської кіноакадемії для висунення на премію «Оскар» в номінації «Найкращий іншомовний фільм». Цікаво, що стрічку висунуто на здобуття престижної нагороди ще до того, як вона вийшла у кінопрокат, – випадок унікальний. На звання «найкращого іншомовного» претендує 61 фільм із 61 країни відповідно. Цього року вперше свій фільм – «Кочівник» – номінував Казахстан. Росія висунула на здобуття «Оскара» «Дев’яту роту» Федора Бондарчука. Список офіційних номінантів на «Оскара» буде оголошено 23 січня наступного року.