На заводі шампанських вин запахло аміаком

Об 11-й годині на Київському заводі шампанських вин «Столичний» сталася аварія. Відбувся викид 160 кілограмів аміаку. Отруєння дістали п\'ятеро осіб. У зону хімічного зараження потрапило близько однієї тисячі осіб.

Надзвичайна подія сталася через порушення технологічного процесу при обслуговуванні системи охолодження заводу. При прорубці льоду було ушкоджено трубопровід, який використовується для транспортування аміаку.
Негайно до місця аварії прибули підрозділи пожежно-рятувальної служби, спецзагони МНС та інші аварійно-рятувальні служби столиці. Під час викиду аміаку спрацювала автоматична система знеструмлення компресорного цеху. Ввімкнулося автономне живлення для забезпечення діяльності ліквідаційної установки. На наших очах за кілька секунд з\'явилася водяна завіса навколо цеху. Підрозділ рятувально-пожежної служби ще й додатково підключився до локалізації. З усіх усюд на уражений цех була спрямована велика кількість води.
У цей час потерпілих винесли із  місця аварії й  представники медичної служби надавали їм допомогу. Хіміки вивчали концентрацію аміаку в повітрі.

Територію заводу забезпечили спеціальними наметами,  у яких було медичне обладнання, кухня, чан для  нагрівання води на автономному обладнанні.
До місця надзвичайної події прибули й 62 правоохоронці. За словами начальника Подільського райуправління міліції Михайла Марука, було забезпечено повною мірою охорону громадського порядку та навколишніх будинків.
Головний інженер підприємства Микола Ковальов зазначив, що диспетчерська служба спрацювала оперативно. Також своєчасно зібрався і штаб із ліквідації аварії.
Для пожежно-рятувальної служби  столиці такий об’єкт – найскладніший  щодо організації ліквідації аварії або гасіння пожежі. До того ж аміак – вибухонебезпечний газ. 
На щастя, викид аміаку був умовний, та й аварію було  зімітовано. На території заводу шампанських вин  проводили командно-штабні навчання. Жодних недоліків у ліквідаційних роботах зафіксовано не було,  й директор Департаменту цивільного захисту МНС Василь Квашук переконаний,  що у разі реальної загрози, підрозділи МНС та інших рятувальних служб спрацюють оперативно й професійно.