Музей одержить дах

Головне управління комунальної власності КМДА оголосило конкурс із залучення інвестора для реконструкції під Музей історії Києва будівлі на вулиці Інститутській, 3.

Із публікацій у нашій газеті читачі, мабуть, пам’ятають, як два роки тому Музей історії Києва виселили з Кловського палацу, на який зазіхнув Верховний суд України. Тоді музеєві пообіцяли передати Український дім, куди й було перевезено тисячі й тисячі безцінних експонатів. Проте музей фактично обманули: споруду йому не передали і відтоді ніхто не може наочно ознайомитися з історією Києва, оскільки місця для експозиції в Українському домі бракує. У листопаді 2005 року міська влада вирішила розмістити Музей історії Києва в будівлі на вулиці Інститутській, 3, після того, як цей довгобуд буде завершено. Тоді не було визначено, хто цим займатиметься.
І от нарешті крига скресла. Умовами конкурсу передбачено, що інвестор реконструює недобудовану споруду, площа якої нині становить 4,89 тисячі кв. м, а також освоїть прилеглу земельну ділянку на Інститутській, 1. «Освоїть»  – означає, що побудує там додаткові площі, оскільки повинен передати музею 10 тис. кв. м приміщень в безоплатне користування. Роботи мають тривати протягом 2007-2009 років. При цьому інвестор фінансує всі витрати, пов’язані з проектуванням і будівництвом, а також відшкодовує 105 тис. гривень в міський бюджет за збір вихідних даних. Переможець конкурсу зобов’язаний упродовж року з часу офіційного затвердження результатів укласти договір купівлі-продажу земельних ділянок в межах забудови. Якщо виникне потреба знести довгобуд, інвестор має компенсувати його ринкову вартість.
Серед додаткових умов конкурсу – вимоги обладнати приміщення охоронною і пожежною сигналізацією з аварійною системою електроживлення, постовим зв’язком і тривожною сигналізацією згідно з правилами музейної безпеки, облаштувати парковку транспорту. Ще інвестор повинен передбачити пасажирські і вантажні ліфти для транспортування експонатів у зоні фондосховищ музею, а також облаштувати пандуси і поручні для інвалідів.
Конкурсні пропозиції приймають до 24 грудня.