Цивільні проблеми – у кримінальний розряд

– Обвинувальний висновок прокуратури міста Києва та судовий вирок є прикладом відвертої упередженості, – каже колишній суддя, який свого часу порушив кілька кримінальних справ проти самого Леоніда Кучми, а нині практикуючий адвокат Юрій Василенко. – По суті, суд не зміг довести жодного пункту звинувачення, що їх висували пану Ігорю. Водночас він проігнорував численні докази його невинності. Більше того, у процесі досудового слідства грубо порушувалися конституційні права Шумака. Його тривалий час допитували як свідка. Відаючи про свій арешт, чоловік міг би цілком відмовитись від свідчень, що стосувалися його особи та рідних. Це передбачено статтею 62 Конституції України. Безпрецедентність даної справи полягає і в тому, що суто господарські цивільні проблеми переведено до кримінального розряду. Цілком очевидно: справжня мотивація дій органів досудового слідства та суду перебуває в далекій від реального правосуддя площині.

Вирок написав студент-двієчник

– Матеріалів даної справи вивчити не вдалося – таємниця слідства. Проте уважно ознайомилася з вироком. Написане просто шокувало, – зауважила координатор українсько-американського бюро із захисту прав людини Тетяна Яблонська. – Здається, його творила не висококваліфікована досвідчена суддя, а недолугий студент-двієчник юридичного факультету. Відверто кажучи, я й гадки не мала, що Торговельний кодекс Японії є обов’язковим для виконання його статей на території України.  Можливо, таємницею приєднання нас до чужоземної законодавчої системи володіють виключно в прокуратурі Києва та Печерському районному суді?
У цьому вироку дивує і перелік якихось другорядних, несуттєвих подій. Важко збагнути, з якою метою їх перераховують. Схоже, суддя на кількох сторінках розгорнула паперову творчість, аби справити враження. Не справила. Тут йдеться виключно про цивільну справу, про взаємні стосунки двох господарюючих сторін, котрі не знайшли спільної мови.