Японський кодекс безчестя

Київський підприємець Ігор Шумак бажав добра Україні. Щиро й відверто. Проте його вирішили відправити за ґрати, аби надто не переймався державними інтересами. На сім років позбавлення волі.  За рішенням Печерського районного суду. Не без допомоги «добрих друзів». Цього разу з далекої Японії.

Свого часу пан Шумак очолював спільне українсько-японське підприємство «НТБ». Його співзасновники – японська фірма «YEIB Co Ltd» та українське ВАТ «Науково-дослідний інститут склопластиків і волокна». Спільне підприємство виготовляло теплоізоляційне  волокно, яке експортували до Японії, де використовували в автомобілебудуванні.
У процесі роботи з’ясувалося: представники  Країни Вранішнього Сонця не квапились допомогти Науково-дослідному інституту. Заробітну платню виплачували нерегулярно, з підприємства звільнялися працівники. Киянин Ігор Шумак будь-що намагався виправити ситуацію. Він звернувся до японців з пропозицією викупити підприємство. Чоловік мріяв зробити його на сто відсотків українським. Японські бізнесмени погодилися. Наш підприємець запропонував 200 тисяч доларів США. На виплат терміном до 10 років. Тоді як попередня вартість акцій становила 133 тисячі  доларів. Вигода очевидна. Й обговоренню начебто не підлягала.
Ігор Шумак, очоливши практично розвалений Науково-дослідний інститут,  зумів його відродити й організувати виробництво на основі розробленої українськими фахівцями технології. Вона давала змогу отримувати дешевше та якісніше базальтове волокно, що відкривало величезні перспективи присутності України на світових ринках.
Певна річ, такий хід подій аж ніяк не влаштовував іноземців. Вони відчули загрозу своєму  монопольному становищу. Тому звернулися до СБУ. Мовляв, Шумак-сан незаконно заволодів акціями НДІ. Офіцери Служби безпеки України дев’ять місяців працювали не покладаючи рук. Зрозуміло, на замовлення японської сторони. Але за рахунок українських платників податків.
Досудове слідство СБУ встановило: у діях Шумака складу злочину не виявлено. Більше того, придбані ним акції спрямовано на поліпшення економічної ситуації на підприємстві. Інакше кажучи, столичний підприємець діяв за законом. А отже, Служба безпеки України відмовила в порушенні кримінальної справи.
Невгамовні японці постукали в інші двері. Спочатку до Печерської районної, а потім до прокуратури міста Києва. І не прогадали. Тамтешні «пінкертони» вирішили, що працівники СБУ діяли неправильно. Прискіпливо вивчивши папери, за якими чужоземці отримали доволі непоганий прибуток, слідчі вирішили: пан Шумак скоїв злочин. Який саме? Звинувачення, ясна річ, не представили. Проте справу передали до Печерського районного суду в місті Києві. Суддя не на жарт  перейнялася вельми багатообіцяючою ідеєю. У багатосторінковій ухвалі записала, що Ігор Шумак порушив  низку статей… торговельного кодексу Японії. За це він має відбути покарання за ґратами. Сім років. Певна річ, в українській тюрмі. З конфіскацією особистого майна.