Вас вислухають і порадять

У Києві здійснено новий пілотний проект. Під промовистою назвою «Швидка правова допомога». Він розрахований на найнезахищеніші верстви населення: інвалідів, пенсіонерів, дітей, студентів.

– Нерідко саме такі люди потребують термінової кваліфікованої правової допомоги. Проте через брак коштів вони не мають змоги сплатити послуги адвоката, нотаріуса, – каже голова міжнародної правозахисної організації «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» Едуард Багіров. – Відтепер людина може зателефонувати до нас (телефони: 270-65-01; 270-65-02; 270-65-03) й цілком безплатно отримати правову консультацію. Літнім людям, котрим важко пересуватися, ми готові надавати відповіді в письмовій формі.
Поки що вищезазначені телефони працюватимуть з 15-ї до 20-ї години. П’ять днів на тиждень. У недалекому майбутньому оргтехніку організатори планують перевести на цілодобовий режим. Найболючіші питання й відповіді на них розміщуватимуться в Інтернеті. Такий підхід, безперечно, має допомогти не лише киянам, а й мешканцям інших населених пунктів.
– Я, як один із більшості киян, теж незадоволений ціновою політикою у столиці, – зауважив пан Багіров. – До речі, і теперішні ціни не відповідають рівню і якості комунальних послуг. Вода в кранах не стала гарячішою, а батареї теплішими. Часом місто реалізує десятки ненагальних і навіть недоречних проектів, котрі «з’їдають» немалі кошти. Краще б спрямовувати їх на здешевлення тих же комунальних послуг.
– Едуарде, вимальовується невтішна перспектива. Люди не зможуть сплачувати ті суми, які їм нарахують. Заборгованість зростатиме. Влада ініціюватиме судові позови, погрожуватиме виселенням…
– Безперечно, за спожиті газ, світло, тепло треба платити. Але реальну вартість. Таке враження, що триразове підвищення тарифів, яке ось-ось стане реальністю, створюється штучно. Ніби спеціально, щоби малозабезпечених киян вигнати з міста.
– Ваші поради людям, на яких насувається значне подорожчання комунальних послуг.
– У законах поняття гуманізму та милосердя відсутні. Є норми. Їх треба виконувати. Водночас вимагати від київської влади створення й реалізації проектів, що захищали б права незаможної частини населення. Наш мер каже, що багаті мають оплачувати потреби бідних. На словах нібито правильно. А як буде на ділі? Сьогодні відомо, що багаті не хочуть і за себе платити. Суду вони не бояться, бо грошовитий чоловік своїми коштами «крутитиме» судом, як циган сонцем. Великі сподівання покладає міська влада на субсидування малозахищених громадян. Будемо допомагати киянам і в складних ситуаціях із отриманням субсидій.