«Пора» очищується, обіцяє «прорив»

Шостий з’їзд громадянської партії «Пора», який відбувся кілька днів тому, майже не афішували. На ньому вирішували майбутнє партії, адже «Пора» взяла курс на реформи. Про їх суть розповіли голова політради цієї політичної сили Євген Золотарьов та її екс-лідер Владислав Каськів.

Основна мета змін – виробити чітку ідеологічну позицію. На Майдані «Пора» стояла за ідею, нині ж прийшов час визначитися з ідеологією. За словами Євгена Золотарьова, «пористи» не гратимуть за правилами старих політиків, які об’єднуються, керуючись особистими інтересами, а не принципами. Нині потрібні політичні проекти нового типу. Тому й ідеологія нова – громадянський патріотизм. Ключове його положення – свобода людини. «Пора» позиціонує себе як ліберальна політична сила. Створення масштабного плану національного прориву – це програма радикальних реформ, які, на думку Владислава Каськіва, змінять філософію стосунків держави й громадянина, обмежать вплив влади на суспільне життя.
«Пора» залишається самостійною силою й не буде єднатися з іншими, бо не бачить потенційних партнерів. Об’єднання із ПРП перед березневими виборами Каськів вже вважає помилкою. Євген Золотарьов визнає, що консолідація демократичних сил зараз на часі, але набагато важливішим є об’єднання навколо конкретного плану змін і чіткого бачення майбутнього України. Бо на Майдані «помаранчеві» вже блокувалися навколо лідерів, і це, мовляв, стало однією з причин втрати ними влади.
Серед головних завдань партії, які схвалив з’їзд, – розвиток місцевого самоврядування. Пріоритетними для «Пори» є саме місцеві вибори. У березні її представники потрапили до низки міських, районних та обласних рад. Але нині не всі вони дотримуються принципів партії. На часі очищення лав політичної сили. Після Різдва доведеться попрощатися з багатьма активістами. У майбутньому ж «Пора» планує перейти до фіксованого членства й партійних внесків. Реорганізація «Пори» триватиме упродовж року. До наступної осені активісти партії обіцяють створити план національного прориву.