Ім’я Ґонґадзе височітиме над політиками

Учора в ложі преси Верховної Ради відкрито меморіальну дошку на вшанування пам’яті вбитого шість років тому парламентського журналіста, політичного оглядача Георгія Ґонґадзе.

У церемонії взяли участь народні депутати на чолі з головою ВР, колеги загиблого. Олександр Мороз зазначив, що саме смерть Георгія «призвела до зламу режиму», без його імені «не було б і Майдану». Намет імені Ґонґадзе стояв на усіх майданчиках велелюдних політичних акцій – «Україна без Кучми», «Повстань, Україно!» Спікер також згадав, що українські журналісти вперше солідаризувалися у пошуку свого колеги, правди про його загибель. Відтоді свободу слова вже неможливо було зупинити. Як і політичні процеси. Хоч, як зауважив Мороз, багато хто зробив на імені загиблого Героя України й своє політичне ім’я, зокрема «і у новій владі ці люди теж себе знайшли».

Голова ВР ініціює парламентський звіт Генпрокурора по справі Ґонґадзе, а від колег-депутатів вимагає окремої постанови, де слід нарешті на рівні законодавчого, представницького органу влади «зажадати розкриття справи». Ніякого просування у слідстві, за словами Мороза, немає, а суд над виконавцями злочину перетворився на фарс.

День зникнення Ґонґадзе – 16 вересня – Мороз вважає «справжнім Днем журналіста в Україні».