Нехай заощадження «працюють»

За радянських часів був популярним лозунг із веселої й доброї кінокомедії: «Тримайте гроші в ощадній касі!». І населення таки й справді довіряло свої «кровні» фактично банківській установі, хоча вона й називалася просто касою. Після того як держава розвалилася, ошукавши своїх громадян, бо не повернула їхніх заощаджень, довіру до новонародженої банківської системи уже незалежної України повернути було досить непросто. Але таки вдалося, бо ж чи не кожен з нас намагається зібрати певну суму на «чорний» день, чи на придбання якоїсь речі, поїздку, навчання дітей тощо. І багато хто у цій ситуації таки віддає перевагу банкові, а не «панчосі» чи «тумбочці», бо у цивілізованій фінансовій установі гроші мають здатність «приростати».

Депозит – це вигідно

Киянам, які працюють і хочуть зібрати певну суму на завтрашній день, купівлю чого-небудь або на непередбачені витрати, банкіри рекомендують класти гроші на депозит. За словами голови правління «Правекс-Банку» Наталії Зубрицької, цей фінансовий інструмент має цілий ряд переваг: фіксований рівень прибутковості, що не залежить від ринкової кон’юнктури, гнучкість пропозиції, що дає змогу вибрати саме ті умови, які вам найбільше підходять, відсутність необхідності платити податки і жодних трудозатрат з боку вкладника. Вкладаючи гроші в банк, ви не тільки збережете їх від знецінювання, але й зможете заробити, адже темпи інфляції в середньому складають 10 відсотків, а за депозитом у гривнях можна одержати до 17 відсотків річних. Крім того, довіряючи гроші банку, ви ще й заощадите власний час, бо тепер банк турбуватиметься про те, як розпорядитися вашими грошима і куди їх вкласти з найбільшою віддачею при мінімальних ризиках. Отже, оформивши внесок у банку за 15 хвилин, ви можете спокійно займатися своїми справами.

Відкривайте рахунок восени

Ситуація, що склалася зараз на банківському ринку України, найсприятливіша для вибору на користь депозитного внеску. Якщо, наприклад, у липні середньозважена процентна ставка по депозитах у національній валюті за даними НБУ складала 13,3 відсотка річних, то зараз банки пропонують до 17. Це пов’язано з тим, що більшість вітчизняних банків з початку осені відчули гостру нестачу ресурсів. Це й змусило їх переглянути свої депозитні ставки у бік збільшення.
Восени традиційно активізується діяльність економіки, що приводить до підвищеного попиту на банківські кредити. Підприємства мають потребу в грошах, а їх основним «постачальником» є населення – станом на 1 вересня 2006 року залучені засоби фізичних осіб склали 37,1 відсотка від зобов’язань банків, а суб’єктів господарювання – тільки 28,7. І щоб збалансувати потреби підприємств у кредитах з можливостями, а головне – з бажанням населення довірити свої заощадження банкам, останні змушені підвищувати депозитні ставки.  
Отже, зараз найвдаліший час для того, щоб довірити свої гроші банку. Адже далі їм підвищувати «проценти» немає потреби, бо зараз різниця між ставками по кредитах і депозитах мінімальна.

Віддавайте перевагу різним валютам

Найприбутковішими депозитами в українських банках є внески в національній валюті. У той час як по внесках у гривнях ставки у деяких банках досягають 17 відсотків, по доларових – всього 11, а по євро – 8-9. Тим більш, що гривня тривалий час стабільна і в найближчому майбутньому, завіряють у Нацбанку, значних коливань валютних курсів не очікується. Та й зарплату більшість із нас отримує у національній валюті. Хоча досвідчені фінансові гравці вважають, що найдоцільніше вкладати гроші у різних валютах, бо це мінімізує втрати при зміні курсів валют у разі загострень політичної ситуації.
Депозитні ставки в Україні вищі, ніж у Росії. Там ставки по внесках у доларах у середньому складають 8-8,5 відсотка річних, а в Україні досягають 11. У західноєвропейських країнах процентні ставки для вкладників-нерезидентів не перевищують 3-4 відсотків, а в банках країн, що недавно приєдналися до Євросоюзу, вони складають до 5 відсотків на рік.
При виборі банку, якому можна довірити свої гроші, варто звернути увагу на тривалість його роботи на ринку, популярність бренду, репутацію, розгалуженість регіональної мережі. Також дуже важливим фактором є те, щоб банк був постійним учасником Фонду гарантування внесків фізичних осіб, бо це буде гарантією того, що доля вашого внеску не залежатиме від долі банку.

Оглядини відсотків

Дослідження, проведене компанією «ПростобанкКонсалтинг», дає змогу підрахувати «середні» відсотки, які надають по різних типах депозитів найбільші банки України.
«Вартість» розміщення грошей залежить від різновиду депозиту (а їх у кожному великому банку – до 10). Закономірності відомі й очевидні. Приміром, якщо відсотки по внеску вам будуть виплачені після закінчення терміну договору, то вони будуть вищими, ніж по депозиту, де відсотки можна знімати щомісячно або брати наперед. За даними компанії, прибутковість річних депозитів з виплатою відсотків наприкінці терміну в середньому така: 14,5 відсотків річних у гривнях, 9,9 – у доларах і 8,3 – у євро.
Якщо ж ви віддаєте перевагу варіанту, щоб додавалося грошей потроху, і оберете внесок із щомісячною чи щоквартальною виплатою відсотків, то заробити на ньому теж можна, але трохи менше: 14,3 відсотка за рік у гривнях, 9,7 – у доларах і 8,2 – у євро. Середні, так би мовити, «базові» ставки по річних депозитах такі: 13 відсотків у гривнях, 8,8 – у доларах США і 7,3 – у євро.
Дуже зручні депозити з правом поповнення, але ставки по них трохи нижчі: у середньому 12,95 відсотка річних у гривні, 8,5 – у доларах і 7,1 – у євро. Найменша прибутковість в універсальних депозитів, тобто у внесків з можливістю поповнення і часткового зняття в будь-який момент: 9 відсотків річних у гривні, 6 – у доларах і 4,7 – у євро.