7 грудня: і опозиція, і влада готуються

Депутати Київради від «Нашої України», Блоків Юлії Тимошенко і Віталія Кличка наполягатимуть, аби жодне з питань, винесених на сесію 7 грудня, не розглядалося, доки міськрада не перегляне рішення щодо комунальних тарифів. Про це на вчорашній прес-конференції заявив лідер фракції «Наша Україна» у раді Дмитро Андрієвський.

Провину за позавчорашнє фіаско столичної опозиції депутат покладає на двох нашоукраїнців, трьох бютівців, чотирьох позафракційних, а також на соціалістів, литвинівців і навіть окремих представників фракцій «Київські реформи» та Блоку Леоніда Черновецького, які попередньо нібито погодилися взяти участь у позачерговій сесії.

Андрієвський не назвав їхніх прізвищ. Заявив лише, що на депутатів чинився тиск, шантаж і підкуп.  «Ми працюємо з дуже цинічною командою», – переконував Андрієвський. Конкретні факти назвав лише стосовно себе: заявив, що «почалася перевірка» його бізнесу, а підприємство «Київпідземшляхбуд» погрожують  позбавити замовлень на виконання робіт у столиці.
«Наша Україна» готова шукати компроміс з мером. Депутати вже готують альтернативний проект тарифного рішення – пропонують підвищувати ціни максимально прозоро і поетапно (не більше як на 50 відсотків за місяць). «Крім цього, частину навантаження має взяти на себе міський бюджет, – каже Андрієвський. – Київ – одне з найбагатших українських міст, і це надбання усієї громади, киян. Крім економічної складової, має бути ще й моральна». Якби у квартирах, за словами депутата, було по п’ять кранів з водою за різними цінами, то кожен мав би вибір. Фінансовий же тягар природних монополій ніде в світі повністю не перекладають на плечі споживачів. «Треба також зважати й на таку проблему: якщо на дев’ятому поверсі нема води, то чому за неї треба сплачувати в три з половиною рази більше?» – риторично запитує депутат.
Нові правила нарахування субсидій Андрієвський теж вважає несправедливими і непрозорими. Із квартир уже, мовляв, виписують працюючих мешканців, а за субсидією посилають бабусю-пенсіонерку. Він прогнозує, що незабаром цих бабусь ще й запитуватимуть: де працює її донька, син? Бо субсидій на всіх не вистачить.
Якщо ж влада не піде на конструктивний діалог з «Нашою Україною», не прислухається до компромісних пропозицій, то фракція, за словами її лідера, може вдатися до радикальних кроків, зокрема й підтримати ініціативу БЮТ щодо проведення міського референдуму про довіру мерові й депутатам. «Для нас нема принципового значення, хто конкретно очолює місто, аби лиш він працював у інтересах громади. Нинішню владу намагатимемось змусити це робити, час ще є, Леонід Черновецький має  замислитися над цим», – наголосив лідер столичних нашоукраїнців. Водночас він вважає «достатньо реальними» перевибори вже наступного року. «Навіть було б прекрасно, аби переобрати цю раду, – розгнівався Андрієвський на своїх колег за позавчорашню «зраду». – Повністю наші сподівання стосовно депутатів не виправдалися».
Якщо ж до 7 грудня інші депутати не поповнять рядів об’єднання «Демократичний Київ» задля скасування тарифів, або ж не буде знайдено порозуміння з мером, то опозиціонери оскаржуватимуть розпорядження міського голови в суді. Юридичні претензії, як відомо, до цих документів має Мін’юст і Антимонопольний комітет.
За підрахунком опозиції, позавчора під стіни мерії прийшло близько 15 тисяч киян. Звинувачення у підкупі мітингувальників Андрієвський відкидає, каже: «Навіщо купувати людей, які прийшли захищати себе?»  Він володіє інформацією, що на 7 грудня нібито готується 50-тисячний мітинг на підтримку мера. «Ось тут, – каже, – справді слід розібратися».