«Хрущовки» змиє хвиля

Столична влада визначила перші «хрущовки», які мають потрапити під ніж бульдозера, як морально застаріле житло. Натомість там побудують сучасні багатоповерхівки. «Щасливчики» – будинки у Подільському районі Києва на вулиці Маршала Гречка від №2 до №26а. Саме тут випробовуватиметься так звана концепція реновації забудови перших масових серій, що розроблена Інститутом урбаністики в Києві на замовлення Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА.

За словами фахівців, які працювали над розв’язанням проблеми, реконструювати будинки, зведені у 1974-75 роках, – марна справа. Тож 1998 року програму реконструкції «хрущовок» успішно провалили через відсутність фінансування. Друга спроба позбавитися наслідків швидкої розбудови міст у середині 70-х років відбуватиметься за повного контролю і супроводу держави. Безпосередньо цим завданням перейматиметься державне підприємство «Фінпром», що виступатиме водночас і  розробником проекту, і забудовником.
– Наші функції у цьому проекті стали наслідком важливості поставленого завдання, – каже генеральний директор ДП «Фінпром» Валерій Садовенко. – Від ефективної реалізації пілотного проекту залежить подальша доля концепції реновації. Ми ґрунтовно вивчили подібний досвід роботи у Російській Федерації. Тож сподіваємося, що принципових проблем не виникне. Саме цей район було обрано через високий рівень підготовки документів. Окрім того, комплексне розв’язання проблем «хрущовок» дасть змогу у перспективі уникнути хаотичної забудови комерційною нерухомістю. 
Площу розміром майже 47 гектарів проектувальники розбили на п’ять пускових комплексів. Кожен із них – це завершений  житловий мікрорайон зі своєю соціальною інфраструктурою. Аби не перетворювати вулицю на суцільне будівництво, працюватимуть за методом так званої хвилі.
– При проектуванні ми враховували кілька обов’язкових умов, – каже головний інженер проекту Алла Плескановська. – Одна з них – усі мешканці «хрущовок» мають отримати житло на цій території. Тож і місце для стартових будинків підшукаємо саме тут. Можливість така є. За нашим проектом, зносу підлягають усі п’ятиповерхові «хрущовки» та дев’ятиповерхові панельні будинки. Все інше житло, школи, дошкільні дитячі заклади буде реконструйовано за сучасними стандартами. Після реалізації проекту майже удвічі – до 20 тисяч, – зросте кількість жителів, а тому заплановано будівництво нової початкової школи. Нові помешкання здаватимуть під ключ. За кожний квадратний метр нинішньої квартири власники «хрущовок» отримають півтора метра житла у новому будинку. Передбачена проектом поверховість забудови коливається від 12 до 16 поверхів уздовж «червоної» лінії, тобто вздовж вулиці Маршала Гречка, і до 23 поверхів у глибині пускових комплексів.
За словами Валерія Садовенка, для реалізації проекту залучать 5-10 іноземних інвесторів. Судячи з усього, вітчизняних бізнесменів участь у такому соціальному проекті поки що не цікавить. Мабуть, через відсутність перспективи отримання надприбутків. Термін завершення реновації цієї ділянки – 7-8 років.