Хочуть, аби аміак пахнув хвоєю

Постійна комісія з екологічної політики Київради ініціювала проведення 2007 року експерименту із впровадження дезодорування запахів стічних вод Бортницької станції аерації.

Таке рішення комісія ухвалила на своєму засіданні. Експеримент проводитиме науково-виробниче підприємство «Слаф», яке лабораторно дослідило ефективність реагентів французького виробництва і запропонувало «Київводоканалу» застосувати їх у промисловому виробництві на першій черзі очисних споруд Бортницької станції аерації. При очищенні цими реагентами концентрація сірководню в стічних водах знижується на 98 відсотків, аміаку на 84 відсотки, а залишок набуває хвойного аромату. Підраховано, що на проведення експерименту необхідно 100 тис. грн. на місяць. За словами голови постійної комісії Анатолія Коваленка, дезодорацію повітря доцільно провести в травні або червні, тобто в теплу пору року, коли запахи поширюються і відчуваються найбільше.

Однак «Київводоканал» і Управління охорони навколишнього середовища КМДА виступили проти експерименту. На їхню думку, дезодорування запахів передбачено реконструкцією станції, а експеримент тільки спричинить додаткові витрати. Проте комісія зазначила, що реконструкція займе кілька років, а нейтралізувати запахи потрібно вже тепер. Анатолій Коваленко заявив, що комісія звернеться до мера Києва Леоніда Черновецького з проханням виділити кошти на дезодорування повітря з міського бюджету, а у разі відмови – виділити гроші з міського фонду охорони навколишнього середовища.
Начальник Бортницької станції аерації Володимир Бражник пояснює свою позицію:
– Спеціальний пристрій, який очищає повітря, закладено в проекті реконструкції першого блоку. Там буде встановлено біофільтри, що знищуватимуть усі запахи. Проте необхідно випробовувати всі методи, які нам пропонують, і обрати найкращий. Можливо, на одному блоці краще працюватимуть біофільтри, а на другому – система дезодорації.