Вночі – «погоджено з Рудьковським»

Услід за Черкасами випробування у вигляді позачергових виборів міського голови у неділю переживуть ще три обласних центри: Кіровоград, Полтава та Чернігів.

Голова Комітету виборців України (КВУ), організації, що спостерігає за кампаніями у трьох містах, Ігор Попов загалом позитивно оцінив ці перегони. Усі кандидати мали рівні шанси для агітаційної роботи. Влада не допомагала й не перешкоджала жодному з претендентів. Немає й тиску з боку правоохоронних структур. Засоби масової інформації збалансовано й об’єктивно висвітлюють кампанію. Позитивно вплинуло на ситуацію в трьох обласних центрах втручання Центрвиборчкому, а також приїзд 56 міжнародних спостерігачів.

Найбільше «відзначився» кіровоградський міський тервиборчком. Представники ЦВК виявили в тамтешньому зразку бюлетеня аж 18 помилок. Добре, що експерти перевірили його – ще до друку. Інакше довелося б виготовляти новий тираж бюлетенів, як це було в Черкасах за додаткові державні кошти.

Суперечливим рішенням ТВК Кіровограда є попередження кандидатові Олександру Нікуліну. Він розсилав листи до виборців із зазначенням адреси та імені кожного отримувача. Зареєстрував, звісно, один примірник такого листа. А представники територіальної виборчої комісії вирішили: оскільки адресати кожного примірника агітпродукції різні, то кандидат мав зареєструвати усі кілька тисяч листів!
Серед форм пропаганди найбільш поширеним є розповсюдження листівок через поштові скриньки. Чимало кандидатів взагалі агітації не ведуть, або є технічними претендентами – обливають брудом конкретного опонента. У Чернігові, наприклад, із аж 45 охочих стати мером лише 21 відкрив рахунок виборчого фонду. Там же найбільше «чорного» PR. Приміром, вночі на всіх бігбордах з рекламою кандидата-соціаліста з’явився штамп «погоджено з Рудьковським» (М.Рудьковський став мером Чернігова, але вибрав мандат депутата ВР, а згодом крісло міністра).
За весь час виборчих перегонів у жодному з міст не провели мітингу чи агітаційного концерту – лише зустрічі претендентів на пост мера з невеликими групами виборців у дворах будинків. Хоча в центральних регіонах парламентські вибори виграв БЮТ, ані Юлія Тимошенко, ані інші чільники блоку не приїхали агітувати. А один візит Юлії Володимирівни, на думку представників Комітету виборців України, гарантував би перемогу її висуванцю. Так само не завітали до обласних центрів й лідери, скажімо, Партії регіонів чи СПУ. Річ у тім, що центральні осередки партій просто абстрагувалися від цих виборів: вони їх не надто цікавлять.
Так само, як і в Черкасах, в Кіровограді, Полтаві та Чернігові вистачає скарг до ТВК та судів. У Чернігові до тервиборчкому їх надійшло 31, а до суду – 10. У Полтаві в суді поки що тільки один позов. Однак експерти КВУ побоюються, що їх кількість у всіх містах може різко зрости сьогодні, що буде спробою зірвати голосування.