Владу єднали з народом

Зі східців до Українського дому, по двох доріжках помаранчевого і синього кольору, полетіли донизу гіпсові голови. Біля підніжжя сходів їх вже чекала ще одна невеличка купка голів. На доріжках виднілися гасла «Потрібні зміни!» й «Потрібен поступ!».

Так влаштував свій перформанс відомий львівський художник Володимир Кауфман. Як він пояснив, це була спроба об’єднати владу з народом – спустити політиків з неба на землю. Голови зверху уособлювали можновладців, а ті, що внизу, – звичайних українців. Падіння перших відбулося легко, адже скинути з владного Олімпу не так важко, як залізти на нього. Художник спеціально вибрав кольорами української дороги саме оранжевий та синій, а не жовтий і блакитний. Символізували вони, звичайно, «помаранчевих» і «біло-блакитних», які однаковою мірою поділяють вину за негаразди в Україні.
– Художник ніколи не може бути незалежним, – заявив пан Кауфман. – Мушу якось реагувати на те, що відбувається в нашій країні. Я представляю людей, які вважають, що винні як одні, так і другі політики. До речі, якщо змішати два кольори – помаранчевий і синій – вийде брудний і невиразний.
Володимир Кауфман зізнається, що прагне, аби українці не залишалися байдужими й перебрали на себе більше владних повноважень. Подій на Майдані дворічної давності замало, щоб народ зміг контролювати владу. Але Помаранчева революція продемонструвала, що ми здатні це зробити. Проблема в тому, що люди вийшли продемонструвати свою силу й на тому все скінчилося. Проте художник впевнений: якщо знову влада зрадить народ, то люди ще раз вийдуть на Майдан. Наш народ залишається спокійним лише до певної межі, а потім вибухає.
Митець готував акцію упродовж місяця. Із гіпсу виготовив 30 голів. Жодна з них не є скульптурним зображенням певного конкретного політика – це абстрактні обличчя. Життя фігур виявилося набагато коротшим за процес їх створення: за кілька секунд більшість із них розбилися. Цікаво, що після того, як їх було знищено, учасники акції акуратно позбирали усі осколки, аби не засмічувати вулицю.