Титул – один. Володарів – четверо

Професійний бокс, як і раніше, розколотий на групи за інтересами. Чотири потужних організації, відмежувавшись від дюжини дрібних і мало впливових, освоюють майже дев’яносто відсотків інвестованих у популярний вид спорту коштів. Але саме вони відгукнулися на пропозицію наймогутнішого менеджера сучасності Дона Кінга об’єднати чемпіонські пояси.

План Кінга. Темношкірий американець, який контролює більшість боксерських «зірок» і щонайменше дві професіональні версії, почав із супердивізіону. Заручившись підтримкою керівників провідних об’єднань, Дон Кінг оголосив регламент так званого пробного супертурніру. Вісім елітних бійців мали виявити найсильнішого в один день, розігравши солідний призовий фонд за так званою олімпійською системою. Кожний поєдинок передбачав чотири раунди по три хвилини. Загальний призовий фонд – шість з половиною мільйонів американських доларів, причому чемпіонові дістався б чек на п’ять мільйонів. Але найважливіше, що мало привабити суперваговиків з іменем, – абсолютна відсутність рейтингового ризику. Організатори та професіональні версії домовилися, що результати поєдинків жодним чином не позначаться на послужних реєстрах учасників одноденного циклу.

Провал на старті. Матч-турнір мав відбутися в австралійському Мельбурні 1 грудня. Список його безпосередніх учасників начебто гарантував глядацький аншлаг і потрібні рекламні інвестиції. Американці Крис Бірд, Кельвин Брок, Джаміль Макклайн, Олівер Маккол і Тай Філдс, нігерієць Самуель Пітер, О’Ніл Белл з Ямайки та кубинець Хуан Карлос Гомес – компанія насправді колоритна та інтригуюча. Проте дійство в Австралії скасували. Офіційне пояснення – проблеми з візами і відмова Бірда та Брока. Двох останніх зрозуміти не важко: Бірд відносно недавно, а Брок узагалі два тижні тому були побиті Кличком-молодшим і ще не завершили реабілітаційного курсу. Щодо візових проблем, то це звичний спосіб сховати справжні причини невдачі за трафаретним формулюванням. І саме на цьому наголошують неофіційні версії фальстарту. Мовляв, організатори і боксери так і не порозумілися, визначаючись з розмірами представницьких сум, передбачених за участь в турнірі.
Запасний варіант. Розвиток подальших подій лише підтверджує можливість подібних непорозумінь. Бо організатори матчу-турніру від своєї затії не відмовилися, а тільки відклали її. Не виключено, що одноденна битва гігантів таки відбудеться на початку наступного року. Звісно, в Америці. І, радше всього, у зміненому складі. Уже зараз існують припущення, що до групи з восьми суперваговиків долучаться Сергій Ляхович, Джон Руїз і навіть Евандер Голіфілд. А призовий фонд збільшиться майже вдвічі. Для Кінга, як і для телевізійників, надзвичайно важливо визначитися з форматом об’єднального турніру чемпіонів. Адже великих грошей неможливо заробити без елементів шоу. Але при цьому треба врахувати й інтереси різних професіональних версій. Саме тому й потрібний пробний турнір. Як своєрідний лакмусовий папірець.