Пікассо в тюремній робі

Виставкою «Духовність в образі Святого Архистратига Михаїла» завершується цьогорічна осінь у галереї «Хлібній»: з 23 по 27 листопада тут демонструються твори юнаків зі спеціальних виправних закладів, які нині відбувають там покарання за скоєні злочини. Святий Михаїл творить справжні чудеса – якби не знати, хто автори представлених картин, можна подумати, що вони щонайменше випускники художньої школи.

Але насправді чи не всі тримали пензлі в руках уперше в житті. На ідею цієї своєрідної виставки художника, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Слєпченка надихнув Пікассо. Не знаменитий у всьому світі іспанець, а видатний у своїй колонії художник у тюремній робі, якому «приклеїли» таке прізвисько. Причому вмотивовано: коли пан Володимир, котрий відвідав спецзаклад разом із архієпископом Августином, якраз потрапив на невеличку виставку цього Пікассо, його особливо вразили несподівані сюрреалістичні мотиви у творчості автора. Звідки їм взятися? У місцевій бібліотеці мистецтвознавчої літератури, яка б «просвітила» його, не було. «Пікассо» дуже просив, щоб йому допомогли реалізуватися в образотворчому мистецтві. І тоді художник Володимир Слєпченко та архієпископ Августин, котрий опікує виправні заклади, вирішили, що таке сприяння потрібне не тільки йому, а й усім обдарованим людям, яких серед «зеків» дуже багато.
Тему «Духовність в образі Святого Архистратига Михаїла» запропонували вихованцям виправних закладів навесні. Їм закупили (на їхні, зароблені в колонії, гроші) фарби, пензлі, полотно. А вже через три місяці Володимир Слєпченко із дуже багатьох картин відібрав найкращі, які нині й виставлені у галереї «Хлібній».
Про те, що духовна творчість змінює на краще навіть людей, котрі скоїли дуже тяжкі злочини, свідчить ось хоча б такий факт. Рецидивіст, засуджений неодноразово, переконавшись, що його картини комусь потрібні, їх цінять, переосмислив своє минуле, став по-іншому сприймати світ. Адміністрація закладу мала підстави дозволити йому відбувати останні 3 роки покарання за межами колонії, під наглядом. Нині цей літній чоловік працює над оформленням храму на Житомирщині.
На відкритті виставки «Духовність в образі Святого Архистратига Михаїла» визначили художників-переможців: їм потім вручать у колоніях дипломи, спеціальну літературу, яка й розширить їхній мистецький кругозір і багато чого підкаже та навчить.