КамАЗ на шляху до Базару

Минулої суботи українська громадськість вшановувала пам’ять воїнів армії УНР, яких розстріляли  російсько-більшовицькі окупанти в селі Базар, що на Житомирщині.

На 85-ті роковини трагедії за традицією до Базару з’їхалося чимало представників партій, громадських організацій та небайдужих до свого минулого людей із багатьох областей України. Чи не найбільшою була столична делегація. Хоча не без пригод добирались кияни до місця призначення.

На межі з Житомирщиною дорога була перекрита КамАЗом та працівниками ДАІ. Такі дії вони пояснювали ремонтом дороги. Хоча лагодили лише невеличкий шмат лівої смуги, а тому зовсім необов’язково було в цей день створювати людям, що їхали вклонитися могилам захисників Вітчизни, додаткові труднощі. Пізніше на мітингу політв’язень Василь Овсієнко згадував, якими брутальними були дії комуністів наприкінці 80-х.  Вони вирішили будь-що зашкодити проведенню панахиди в Базарі. Не хотілося б, аби свавілля минулого повторювалось і нині. На щастя, завдяки переговорам групи народних депутатів на чолі з Лесем Танюком із співробітниками ДАІ, автобуси після півгодинної затримки таки пропустили.

Цікаво, що в Базарі не було представників таких потужних об’єднань як НСНУ, БЮТ, УНП, які цього року своїми прапорами буквально заполонили станцію Крути. Але тоді «на носі» були вибори, а нині, схоже, потреба виявляти свій громадянський обов’язок не визріла. Зате члени Конгресу українських націоналістів добиралися до Базару з не таких-то вже й близьких Луцька та Хмельницького. За словами лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, українці матимуть у своїй державі силу лише тоді, коли керівники українських партій наважаться їх розпустити і створити партію, яка виражала б інтереси українців. Та, схоже, кожен політичний лідер хоче бути гетьманом. А гетьмани, як відомо, згадують про свій народ та його силу і славу лише напередодні виборів.