Пісня не для політиків

Прем’єра гостросоціальної пісні й відеокліпу «Веселі, брате, часи настали...» пройшла в аналітичній програмі «ТСН» на телеканалі «1+1». «Протягом місяця я отримав купу дзвінків із запитанням: де можна послухати цю пісню?» – каже лідер групи Святослав Вакарчук.

Днями відбулася презентація синглу, до якого увійшли пісня та відеокліп на неї режисера Віктора Придувалова. Але випуск платівки – не комерційний крок, запевняє Вакарчук. Усі кошти, отримані від продажу синглу, призначено обласному спеціалізованому будинку дитини в місті Макіївці Донецької області. У цьому інтернаті живуть більш як 80 дітей, 37 з яких – ВІЛ-інфіковані. «Діти там перебувають, немов на безлюдному острові, – каже гітарист «Океану Ельзи» Петро Чернявський. – Нікого, крім вихователів, не бачать, ніхто до них не їздить».

Основну частину пісні «Веселі, брате, часи настали...» було написано у грудні минулого року, а фінальну, «бойову» – у травні, після серії зустрічей Святослава Вакарчука зі студентами України. «Пісню написано не для політиків, а для всіх нас», – каже Вакарчук. Музикант упевнений, що молоді люди нині не мають права казати, що їх не цікавить політика. Адже зміни у суспільстві починаються з особистісних змін кожної людини. «Основне завоювання революції – свобода, – вважає Вакарчук. – Можна звинувачувати владу у відсутності рішучих кроків, однак зерно, закладене два роки тому, проростає. Сьогодні демократія у тому й полягає, що можливі різні точки зору на неї. Особисто мені нема у чому розчаровуватися, бо тоді, під час революції, я виважено оцінював ситуацію».
Музиканти «Океану Ельзи» розповідають, що із відверто нерозважальною піснею «Веселі, брате, часи настали...» вперше за багато років почули слово «неформат», але – лише від деяких телеканалів і радіостанцій. Новий альбом «Океану Ельзи» має вийти наприкінці весни.