Субсидія «світить» не всім

Тарифи на комунальні послуги таки зростуть. Кияни чекають цього з острахом, більшість уже нині готується тугіше затягнути пасок, щоб пережити «подарунок» влади. Особливо переймаються ті, хто досі лише чув про таке поняття, як субсидія, і добре не знає, чи може він розраховувати на адресну безготівкову допомогу держави.

Зауважуємо, що вона призначається конкретній малозабезпеченій сім’ї для оплати житлово-комунальних послуг на півроку з дня звернення господаря квартири до відповідного відділу субсидій. Вони працюють майже при кожному жеку (через 6 місяців треба ще раз підтвердити своє право). Чому майже, бо не у всіх є спеціальне для нього приміщення. Наприклад, у жеку-1012 його немає, тому мешканцям, котрих він обслуговує, доведеться йти у сусідній жек-1011, що на вулиці Довнара Запольського.

Мають право

Наступне запитання: хто може претендувати на отримання житлової субсидії? Той, хто має невеликі доходи, тобто, в яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг перебільшують 20 відсотків від сукупного середньомісячного доходу сім’ї. Дещо вища пільга виключно для інвалідів, пенсіонерів – 15–10 відсотків. Але при цьому зважте на те, що береться до уваги не чиста зарплата, яку отримуєте на руки, а та сума, що стоїть у графі «всього нараховано». Ветерани війни, які користуються пільгами, також мають право на субсидію, якщо сума сплати за комунальні послуги із відрахуванням пільг перевищує 20 відсотків від пенсії.

Не мають права

Існує кілька причин, які не дозволяють скористатися таким правом. По-перше, якщо у квартирі мешкають (прописані) працездатні особи, які на даний момент не навчаються, чи є безробітними, але не стоять на обліку у центрі зайнятості як такі, котрі шукають роботу впродовж трьох місяців до часу звернення за субсидіями. Або ж власник помешкання у ньому не прописаний чи не погасив заборгованість по квартплаті. По-друге, не «світить» субсидія і тим, хто здає квартиру в оренду за договором або має у власності новеньке авто. Годі сподіватися на державну підтримку власникам, які мають більше однієї квартири, загальна площа яких у сумі перевищує встановлені норми. Інколи батьки залишають у власність квартиру комусь із неповнолітніх дітей, на них також не поширюється це право.

Пора збирати довідки

Тепер про документи, які потрібні для оформлення субсидії. Тож варто запастися терпінням, аби добути різні довідки. Щонайперше, треба написати заяву до районного відділу субсидій, у якій вказати склад сім’ї, доходи кожного за останні півроку. Паспорт, свідоцтво про народження, пенсійне посвідчення, ідентифікаційний код – це у всіх є під рукою. У жеку треба взяти довідку про склад сім’ї, про розмір оплати житлово-комунальних послуг, довідку про заборгованість за комунпослуги і договір про реструктуризацію боргу. Ще треба мати трудові книжки (для непрацюючих пенсіонерів та осіб, які стоять на обліку у центрі зайнятості), техпаспорт і свідоцтво про власність на квартиру. Той, хто працює у приватного підприємця, має пред’явити копію трудового договору, а студенти – довідку про стипендію чи копію контракту. Не забудьте також, якщо маєте авто, взяти копію та оригінал техпаспорта. Маєте земельну ділянку – про її розмір слід посвідчити довідкою.

Можуть відмовити

Однак існує ще кілька «але», які не дозволять скористатися субсидією. На заваді можуть стати навіть більше 6 соток заміської дачної ділянки, з якої маєте сякий-такий дохід (мішок картоплі, ящик яблук, відро вишень). Буває, що подружжя живе разом, а прописані у різних квартирах, теж саме стосується одружених дітей, які зареєстровані в іншій квартирі.

Субсидія призначається на санітарну норму 21 кв.м. на особу плюс 10,5 кв.м. на сім’ю – решту апартаментів доведеться повністю оплачувати. Якщо маєте однокімнатну квартиру, то до уваги береться вся її площа. Підвищиться пенсія – може зменшитися субсидія. А якщо пенсіонер, що оформив субсидію, влаштувався на роботу і забув повідомити про це відділ субсидій, то з нього вираховують надлишок виплаченої суми, причому у подвійному розмірі, починаючи з дня зарахування на роботу.

Як бути з комунальною квартирою, де є спільний електролічильник? У такому разі кожна сім’я має поставити свій або укласти між собою договір, що сусіди сплачуватимуть у певних рівних частинах, які фіксуються. Якщо такого договору немає, то можуть відмовити у наданні субсидії.