Шелест купюр заглушив бій барабанів

У суспільстві виникають сумніви щодо значення другої річниці Помаранчевої революції. Думки українців розходяться: одні прагнуть святкувати, інші не бачать у цій даті нічого визначного. Свої думки щодо свята висловили учасники тих подій.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ:

– Люди питають: річниця Майдану – це свято чи ні? Так, це свято. Це свято тих, у кого в серці досі б’ють барабани Майдану. Це свято тих людей (наголошую: людей, а не політиканів), які тоді вільно, весело й переможно подолали зло і брехню. Це свято тих незабутніх для всіх нас, найкращих у нашому житті днів, коли люди масово вірили в перемогу добра над злом. Це свято тих днів, коли тисячі баночок з варенням, які приносили нам до наметів, перемагали 12 тисяч спецназу, який зібрали навколо Києва. Це свято, коли революційні барабани і табличка «Хирів за Ющенка!» (це таке маленьке село на Львівщині) закрили собою урядові фальсифікації. Це свято, коли віра в перемогу була сильнішою від побоювань за своє життя. Я ніколи не забуду студента з  Житомирщини, якому мама надіслала листа: «Без перемоги Ющенка на повертайся!» І я можу довго розповідати такі історії, їх безліч.

Але правда й та, що цю перемогу людей зрадили, використали і оббрехали. Це невеличка купка пристосуванців, яким шелест купюр заглушив бій революційних барабанів. Вони йшли у владу не служити народу, а на заробітки. Інші вирішили, що можна йти до влади, ступаючи туфельками по спинах побратимів. Треті повернулися до влади й хочуть показати, що «их темное прошлое и есть наше светлое будущее». І люди перестали вірити в «помаранчеві» сили.

Євген Золотарьов, голова політради Громадянської партії «Пора»:

– Ми звертаємося до українських політиків із закликом не спекулювати на тему Майдану. Закликаємо не вилазити на всілякі сцени, щоб спробувати використати свій спекулятивний потенціал. Наше гасло – Майдан без політиків. Якщо вони хочуть туди піти, вони можуть бути на Майдані так само, як звичайні громадяни, які робили цю революцію. Але ми категорично проти того, щоб хтось використовував це для своїх політичних цілей.

Зі свого боку ми обіцяємо, що в ці дні будемо святкувати тихо, як звичайні громадяни. Це дійсно визначний день, який змінив історію нашої України. Але змінили її громадяни, а не політики.

Микола Коханівський, голова Комітету революціонерів Майдану:

– Ми чудово пам’ятаємо, що відбувалося на Майдані два роки тому. Це свято, бо на тому Майдані більшість із нас стояли не за персоналії. Ми стояли за нашу українську правду і нашу українську свободу. Ми почали поважати себе як націю. Весь світ аплодував нам і дивувався з нашої рішучості, завзяття і мужності.
Тепер нам намагаються нав’язати думку, що ми розчаровані, що це була помилка. Це неприпустимо. Це потрібно тим, хто повернувся до влади. Але ж комуністи свою жовтневу революцію святкують. Чому ж ми маємо забути те, що відбулося два роки тому? Це – частина нашої історії, тому ми відзначатимемо цей день як свято.