Знову на Майдан

«Помаранчеві» сили відмовилися від пишних урочистостей у другу річницю Помаранчевої революції. Тому за організацію свята взялися звичайні учасники тих подій. Кілька громадських об’єднань навіть створили Комітет революціонерів Майдану. Його мета – проведення всенародного віча і концерту.

На збори закликали всіх учасників Помаранчевої революції, аби народ висловив свою позицію щодо ситуації в державі та дав оцінку діям влади. Екс-революціонери запросили й політиків, які були учасниками тих подій. Зокрема Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, Миколу Катеринчука, Андрія Шевченка. А от «помаранчевих» олігархів на Майдан не кличуть. Неоднозначне ставлення й до Олександра Мороза. Звісно, спікер має право прийти на святкування, адже він брав участь у революції. Але голова комітету Микола Коханівський зауважив, що хоче привселюдно спитати його про політичну реформу.

Зміни до Конституції – болюча тема для активістів Майдану. Політреформа, на їхню думку, – міна сповільненої дії під Помаранчеву революцію. Ідея провести її у пакеті буцімто з’явилася у Леоніда Кучми після консультацій зі «старшим братом» у Москві. Змінений Основний Закон по суті нівелював усі здобутки Майдану. Народ отримав народного президента, але з суттєво обмеженими повноваженнями. Хоча понад 50 відсотків українців віддали голоси за те, щоб Віктор Ющенко сам узяв основну відповідальність за державу. Нині ж ця відповідальність розпорошена. Влада перейшла до депутатів, яких голова столичного осередку УНА-УНСО Ігор Мазур-Тополя порівнює з колгоспом. Ті, з ким народ боровся два роки тому, повернулися до влади, відновивши хаос і безлад.
Тому під час урочистостей активісти Комітету революціонерів Майдану планують порушити питання про скасування політреформи. Якщо народне віче підтримає скасування змін до Конституції, активісти Помаранчевої революції підуть на Банкову й передадуть рішення зборів до Секретаріату Президента.
Після віча урочисті заходи продовжить мистецька акція. Комітет звернувся до столичної міськдержадміністрації з проханням відновити атрибут Майдану – сцену. На ній очікують виконавців, які виступали тут два роки тому, – Тараса Петриненка, гуртів «Океан Ельзи» та ВВ, а також молодих співаків.