Тарифам соціалісти вірять. Але перевірять

Фракція Соцпартії у Київраді не голосуватиме за пропозицію БЮТ, підтриману «Нашою Україною і Блоком Кличка, про скасування нових комунальних тарифів у Києві. Соціалісти  вважають ініціативу колег популістською. Проте вони вимагатимуть належного обгрунтування усіх нових цифр у квитанціях про квартплату. Бодай, як заявив лідер фракції СПУ у міськраді Михайло Степанов, «заднім числом».

– Наша позиція однозначна: тарифи треба  підвищувати. П’ять років їх ніхто не піднімав. Але цей процес має бути прозорим, обгрунтованим, аби люди знали, що саме закладено у ціну, за що вони  змушені платити, – вважає М.Степанов. – Дайте розрахунки, доведіть обгрунтованість кожної цифри. Бо нині у мене, приміром, є підозра, що всі ці тарифи  взято зі стелі, або ж «списано» в тих регіонах, де ціни підняли раніше. Михайло Степанов наголосив, що соціалісти домагатимутся внесення поправок  у відповідне розпорядження міської влади, але  не голосуватимуть за рішення, яке запропонували БЮТ, «Наша Україна» і Блок Кличка. «Питання тарифів у Київраді не знято, але від нашої фракції не буде  популістських заяв, мовляв, все треба повернути назад, – наголосив Степанов.

Така ж позиція столичних соціалістів і щодо підвищення ціни проїзду у громадському транспорті. Степанов каже, що нині пропонують, аби за проїзд в метро платили по гривні – півтори. «А, може, треба й дві гривні? Але я досі не бачив обгрунтованих розрахунків. У Парижі, наприклад, метро коштує десь півтора долара і вважається пролетарським видом транспорту», – зазначив Степанов у інтерв’ю «Вечірці» після урочистостей з нагоди 15-річчя міської організації СПУ.

На святковому зібранні ж було заявлено, що «основне своє завданням на даному етапі міськом СПУ вбачає у зміцненні впливу на місцевому рівні як представницької, так і виконавчої влади». У Київраді соціалісти мають сім мандатів, а в КМДА – двох заступників мера – Сергія Зіміна і Анатолія Голубченка. Міський голова Києва, до речі, прийшов привітати колег з партійним ювілеєм. Леонід Черновецький заявив, що СПУ – «справжня партія, яка має і структуру, і, позицію, й ідеологію, і вплив у суспільстві». Мер наголосив, що соціальна ідея нині вкрай важлива для киян, а зауваження й пропозиції СПУ дуже необхідні керівникам міста. А ще Черновецький ностальгічно згадав, що «більш як половину свого життя прожив при соціалізмі».