Увірвався терпець

Олександра Кравченко, заступник головного редактора газети «Апостолівські новини» (Дніпропетровська область)

Непорозуміння із ра-йонною владою у працівників редакції почалися під час останньої виборчої кампанії. Нам почали радити, від яких партій треба фотографувати і пропагувати кандидатів у депутати райради, а від яких – ні.

Журналісти, зрозуміло, знехтували побажаннями. Коли ж відбулися вибори і з 46 зареєстрованих нових депутатів два дні обирали голову ра-
йонної ради, Наталі Оксамитній удалося здобути перемогу лише за шостим разом. «Апостолівські новини» надрукували з цього приводу репортаж. Написано його було стримано, винятково інформаційно. Однак поміж рядків легко читалося, що районні депутати нового скликання, обрані від дев’яти політичних сил, одразу погрузли у взаємних чварах та амбіціях, тому наказами виборців не поспішають перейматися, а сама Наталя Оксамитна з усіх сил боролася за посаду голови...

Після цього й почалися приниження та поневіряння журналістів. Новий голова, в минулому приватний нотаріус, несподівано зажадала, щоб підготовлені до друку матеріали, пов’язані з роботою райради та інших органів місцевого самоврядування, редактор часопису обов’язково приносила для попереднього ознайомлення і візування. А коли та не могла прибути особисто і приходив хтось із працівників редакції, пані Оксамитна сердилася й сварилася.
Коли розпочалися виїзди керівників району у сільські та селищні ради на зустрічі з населенням, уже перша зустріч у Мар’їнському вийшла бурхливою, бо в людей накопичилося багато образ на владу. Перебої з питною водою, закриття у дільничній лікарні стаціонару, скорочення пасовищ для худоби, безробіття – про все це кореспондент і написала. А також, що практика проведення головами райадміністрації і райради, керівниками управлінь і служб особистих при-
йомів громадян за місцем їхнього проживання – це добре і корисно, звичайно. Але за умови, щоб особистий контакт із людьми давав змогу допомогти тим, хто прийшов на прийом. Та після внесених Оксамитною правок у текст докір на адресу влади, яка у багатьох питаннях покинула селян напризволяще, зник.
А невдовзі голова ра-йонної ради самоправно перебрала на себе функції редактора газети, хоч робити це її ніхто не уповноважував. Непрошений редактор із Оксамитної виявився по-своєму талановитим. Якщо автори «Апостолівських новин» близько до серця сприймають біди земляків і їхні матеріали небайдужі й емоційні, пристрасні й безкомпромісні, щирі та чесні, то «незначні» правки та «суттєві» доповнення, зроблені головою районної ради, хоча й з посиланням на чинне законодавство, пригашують та згладжують неспокій і запал авторів. Ні редакторові, ні працівникам «Апостолівських новин» аж ніяк не додають наснаги тексти із власноручними правками голови та її резолюціями: «Погоджено», «Погоджено з поправками», «Згодна».

Дійшло до того, що журналістам районки увірвався терпець і вони звернулися до правоохоронних органів. І тепер стосовно Наталі Оксамитної обласна прокуратура порушила, а районна розслідує кримінальну справу за пунктом 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). А газета «Апостолівські новини» (одна з двох із Дніпропетровщини) готується на собі випробувати пілотний проект із роздержавлення ЗМІ в Україні.