Правила гри для «одноруких»

Вересневі слухання в КМДА, що стосувалися впорядкування ігрового бізнесу та непорозумінь і конфліктів, що супроводжують майже півроку цей процес, набули  широкого розголосу... Сьогодні про це розмова із заступником голови Київської міської держадміністрації, Людмилою ДЕНИСЮК.

Почнемо із статистики. Майже 56% респондентів спеціального опитування висловилися за те, щоб увесь ігровий  бізнес винести за межі столиці.  36%  вважають, що заробітки «одноруких бандитів» мають бути під суворим контролем влади.

– Спроба міськдержадміністрації винести ігрові автомати за межі столиці завершилась програшем справи у Київському апеляційному суді Українській асоціації діячів  ігорного бізнесу. Чому?

– Недосконале законодавство. Робочою групою Київської міськдержадміністрації розроблено законопроект «Про азартні ігри», в якому нарешті враховані і соціальні, і моральні аспекти проблеми. Зараз він на узгодженні у Мінфіні, потім передадуть до парламенту. Поки то буде, треба домагатися суворого ліцензування.

Державний комітет з питань регуляторної політики разом з  Київською міською державною  адміністрацією  розробили ліцензійні умови провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Києві. Незабаром  вони наберуть  чинності. Роботу над документом супроводжували  чисельні  зустрічі  з бізнесменами, представниками громадських організацій. Тож нові правила передбачають спільні інтереси київської громади і бізнесменів. Попри те, що певну частину прибуткових «точок» підприємці можуть втратити, вони отримають можливості для подальшого легального та сталого   розвитку.

Відтепер існуватиме заборона на встановлення ігрових автоматів поза межами гральних закладів, розміщення їх у громадських місцях, зокрема, магазинах, аптеках, супермаркетах. Крім того, зали з гральними автоматами мають бути облаштовані згідно з певними  санітарними вимогами, а їх відстань від дитячих і учбових закладів має бути достатньою.  Гральні заклади заборонено відвідувати підліткам  та молоді віком до 18 років.

– Від тих, хто заробляє з допомогою «одноруких» інколи можна почути, що їм потрібна підтримка влади, ледь не якісь пільги…

– Я вважаю, що є певним  лицемірством розглядати  проблеми ігрового  бізнесу, не відрізняючи його від інших видів  підприємницької діяльності, та ще й ставити питання  про податкові стимули,  програми підтримки,  збереження та збільшення робочих місць і так далі.  Це суто  специфічна сфера, що дуже своєрідно  впливає на культуру і порядок у місті, разом з тим приносить такі солідні прибутки, які не можна порівняти з доходами решти підприємств   малого і середнього бізнесу.

Валерій Панов