Узаконено ходіння по інстанціях

Київрада ухвалила порядок узгодження і підготовки до затвердження містобудівної документації.

Містобудівна документація до затвердження її на сесії міськради повинна бути узгоджена з 10 інстанціями, зокрема, з Інститутом генерального плану Києва, міською санепідстанцією, профільними управліннями КМДА, Головним управлінням пожежної і техногенної безпеки Міністерства надзвичайних ситуацій у Києві, управлінням Державтоінспекції у Києві, Державним управлінням екології і природних ресурсів, районною держадміністрацією, а також пройти експертизу. Кожна інстанція повинна надати письмовий висновок у межах своєї компетенції. У висновках можуть бути рекомендації та зауваження. Згідно з порядком Головне управління містобудування або райдержадміністрація, як замовник містобудівної документації, повинно організовувати розгляд архітектурно-планувальної частини документації на засіданні містобудівної ради за участю усіх зацікавлених сторін. Документацію, схвалену на засіданні містобудівної ради, упродовж 30 днів  мають узгодити профільні підрозділи КМДА, територіальні органи міністерств і зацікавлені організації. Якщо замовник не отримає висновок від цих інстанцій у встановлений термін, починаючи з дати надходження документів, то документація вважається узгодженою.

Потім управління містобудування повинно вибрати організацію для проведення експертизи на договірних засадах між замовником і експертом. Замовник  має отримати висновки експертизи впродовж 30 днів, після чого зобов’язаний організувати громадське обговорення документації. Лише тепер управління і замовник можуть готувати проект рішення Київради і подавати його з усіма отриманими висновками, узгодженнями, графічною частиною, протоколами містобудівної ради і слухань на розгляд профільних комісій Київради. Комісії розглядатимуть документацію одночасно і незалежно протягом 10 днів, за  потреби доопрацьовувати її і подавати на сесію. Затверджена Київрадою містобудівна документація – це підстава для підготовки і ухвалення рішень про зміну цільового використання земель, а також для виділення земельних ділянок для містобудівних потреб.

У пояснювальній записці до ухвали сказано, що визначення цього порядку  дасть  змогу прискорити процедуру узгодження і затвердження розроблених детальних планів територій, а також допоможе уникнути конфліктів, що виникають між інвесторами-забудовниками і киянами. Крім того, за прогнозами Головного управління містобудування, такий порядок прискорить процедуру затвердження містобудівної документації,  внаслідок чого  зростуть капітальні вкладення в будівництво і відповідно надходження до міського бюджету.