Нас підтримують колеги

Після понеділкової прес-конференції вечірківців в УНІАН, про яку ми повідомили вчора, наші колеги, своїми друкованими й відеоматеріалами та дзвінками до редакції підтримують колектив, за що ми їм щиро вдячні. Подаємо деякі повідомлення зі скороченням.

«Вечірній Київ» втомився від чиновників

На «Вечірній Київ» здійснюється тиск із метою перекручування інформації. Фактично виданням керує міська адміністрація в особі одного-двох чиновників з команди мера, а не рада, про це повідомили журналісти найстарішої столичної газети, що цього року відзначила своє 100-річчя...

Були присутні на прес-конференції в УНІАНі не тільки журналісти, але й депутати Київради: Володимир Бондаренко (фракція Блоку Віталія Кличка), Олександр Черніков («Наша Україна») і Олександр Бригинець (БЮТ), який, як секретар Комісії з питань культури й інформаційної політики, неодноразово звертав увагу на тиск на муніципальні ЗМІ в Києві. Саме його ми й попросили прокоментувати сьогоднішню ситуацію: «Думаю, ситуація однаково погана у всіх ЗМІ, але хтось має сміливість сказати, хтось не має. «Вечірка» – флагман перебудовного періоду, набралася сил і зробила заяву. Імовірно, її підтримають і деякі інші журналісти, тому що ми звикли жити бідно, але, особливо останні два роки, вільно. Якщо пам’ятаєте, і під час Помаранчевої революції все починалося із журналістських протестів, голодувань. Журналісти повели народ проти «кучмізму». Імовірно, нові журналісти поведуть людей проти «черновеччини». Ми пам’ятаємо історію стосунків мера із муніципальними ЗМІ: спочатку – спроба залякати і звільнити (когось залякали і звільнили), потім – обмежити доступ до інформації (офіційно коментувати для преси в адміністрації мають право тільки троє людей), потім – призначити керованих людей, щоб цілком монополізувати вплив на ЗМІ. На жаль, міськрада підтримала мера і не призначила виконуючих обов’язки редакторів, віддавши цю функцію адміністрації. Імовірно, вона використовувала шанс зробити газети кишеньковими, але не вийшло. Журналісти почали протестувати. Сподіваюся, колеги-журналісти, депутати, кияни підтримають журналістів. Свобода слова – головне надбання нашого життя, не можна його дати розтоптати».

На пряме запитання: чи будуть голодування, страйки, акції протесту, організатори прес-конференції не дали виразної відповіді. По-моєму, вони самі ще не вирішили. Думаємо, багато чого залежатиме від нашої з вами підтримки і від зустрічі представників редакції з керівниками міста. Що ж, тримаємо кулаки за колег і стежимо за розвитком подій.

Fraza.com.ua

КМДА тисне на комунальні ЗМІ

Така ситуація не влаштовує колектив «Вечірнього Києва», що хоче бути газетою міської ради і співробітничати з нею, тобтовисвітлювати різні точки зору: як опозиції, так і провладних сил.

Колектив газети звернувся до депутатів Київради, а саме в Комісію з питань культури й інформаційної політики для того, аби вони ввійшли до складу редакційної колегії і посприяли, щоб у газеті висвітлювалися різні точки зору.

До слова, виконуюча обов’язки головного редактора Л. Воробйова допускає, що після даної прес-конференції її можуть звільнити, але підкреслює, що рішення про проведення прес-конференції не було спонтанним. Вона також завірила, що газета буде працювати в звичайному режимі.

«Лига»

Цензура повертається

Комунальна газета «Вечірній Київ» обвинувачує Київську міську державну адміністрацію в цензурі. Про це журналістам повідомила виконуюча обов’язки головного редактора газети Людмила Воробйова. При цьому вона підкреслила, що всі вказівки від управління надходили в усній формі. В редакції є спеціально призначена людина, яка від імені Київміськадміністрації повинна контролювати все, що друкується в газеті. Вечірківці вважають, що аналогічному тиску й цензурі піддаються й інші комунальні ЗМІ. «Візьміть газети за останні три тижні – «Хрещатик», «Вечірній Київ» і «(Українська) столиця» – вони, як рідні брати: на 1-й, 2-й і 3-й сторінках однакові інформації й однакова подача певних посадових осіб, це говорить про те, що для всіх однакова політика й права вибору нам не дається», – сказала вона. На думку в.о.головного редактора, в таких умовах газети не можуть бути конкурентоздатними на ринку друкованих ЗМІ. Колектив газети має намір працювати у звичайному режимі й сподівається, що керівництво Київміськадміністрації зустрінеться з ними й роз’яснить подальшу спільну роботу. в.о. головного редактора не виключила, що після обвинувачень Київміськадміністрації в цензурі її можуть звільнити із посади.

«Українські новини»