Рано давати оцінку Кабміну

12 листопада уряду виповниться сто днів. Тож прийшов час під-вести певні підсумки й зробити висновки. За це взялися експерти центру соціальних досліджень «Софія», які поцікавилися думками українців про Кабінет Міністрів. З 19 по 26 жовтня вони опитали 2024 респонденти у 132 населених пунктах по всій Україні (похибка не перевищує 2,2%).

За результатами дослідження, кредит довіри до нинішнього уряду нижчий, аніж до попередніх, «помаранчевих» кабінетів. Адже 26,6% опитаних не підтримують його дії, тоді, як схвалюють діяльність міністрів лише 12,9%. У той же час 36% респондентів вважають, що нинішній Кабінет Міністрів працює не гірше, але й не краще, аніж попередній.

Звичайно, серед невдоволених урядовою політикою найбільше прихильників «Батьківщини» та «Нашої  України». І це тоді, коли упродовж майже всіх ста днів аж семеро (з 23) міністрів представляли саме «Нашу Україну» та президента. Парадокс, але, за словами директора центру «Софія» Андрія Єрмолаєва, ці три місяці де факто в уряді працювала антикризова коаліція.

Українцям не до вподоби, що Кабмін не підвищує зарплати, пенсії та стипендії, погано підтримує законність і правопорядок, не бореться із корупцією. Невдалими, на думку респондентів, є урядові кроки, спрямовані на інтеграцію до Євросоюзу, стимулювання економіки та стримування інфляції.

Незадовільною є й оцінка проекту бюджету на 2007 рік. До того ж, 68,1% опитаних вважають, що нова влада недостатньо уваги звертає на підготовку до зими.

Однакова кількість прихильників і противників (приблизно по 40%) мовної політики Кабінету Міністрів. А серед позитивів за ці сто днів українці назвали лише своєчасну виплату пенсій та зарплат, а також налагодження добросусідських відносин із Росією. Але разом із цим, 18,2% респондентів визнають, що саме через подорожчання російського газу в Україні зросли тарифи на житлово-комунальні послуги.

Коментуючи ці результати, директор центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко виділив трохи інші здобутки й провали урядовців. На його думку, головний плюс – відсутність економічних криз (бензинової, газової, цукрової тощо). Крім того, Кабінет Міністрів конструктивно співпрацював із Верховною Радою і не воював з парламентарями. Заслуга уряду – готовність йти на непопулярні кроки заради підвищення економіки: піднімати вартість комунальних тарифів чи скорочувати соціальні видатки в бюджеті. Але недолік цього кроку в тому, що не знайдено баланс соціальної політики та заходів, спрямованих на розвиток економіки. Ще один мінус в діяльності нової влади – відносини Кабміну й президента остаточно ще не адаптувалися до умов зміненої Конституції. До того ж, уряд формувався під створення широкої коаліції, яку так і не сформували. І тепер його залишили міністри-нашоукраїнці.

57,7% опитаних вважають, що на посту прем’єр-міністра Віктор Янукович передусім намагається виконати свої передвиборні обіцянки, а третина впевнені, що він про них забув. 45,3% оцінюють діяльність глави уряду позитивно. Проте експерт центру «Софія» Олександр Левцун стверджує, що в цьому рейтингу суттєва частка політичної підтримки Віктора Януковича, а не задоволення його діями. Адже на відміну від Юрія Єханурова, нинішній прем’єр – передусім політик, а не технічний посадовець.

100 днів Кабінету Міністрів – символічна дата, але реальні результати його діяльності ми побачимо не раніше, аніж через кілька місяців. Треба ще зиму пережити. За словами Володимира Фесенка, висновки з кроків влади можна буде зробити лише через півроку. До речі, з цим погоджуються й опитані соціологами українці: майже третина респондентів поки що не готова оцінити дії Віктора Януковича та його урядовців.