У Європу – не раніше 2015

Брюссель може змінити умови прийняття нових членів до Європейського Союзу після вступу Болгарії і Румунії. Про це йдеться у проекті доповіді Єврокомісії на тему «Здатність ЄС інтегрувати нових членів».

Зокрема, Брюссель не хоче спричинити неприязне ставлення до країн-новачків у Євросоюзі й планує запитувати мешканців ЄС, чи погоджуються вони на вступ нових країн. За даними статистичної агенції «Євробарометр», ідеться у доповіді, підтримка громадянами подальшого розширення ЄС упала за останні два роки з 52 до 45%. Брюссель вважає, що всі п’ять розширень Євросоюзу були успішними з політичного і економічного погляду, однак мешканці країн ЄС погано зрозуміли, що таке було це розширення – мовляв, мас-медіа недостатньо це роз’яснили.  Проект доповіді розглянуть міністри закордонних справ ЄС 13 листопада, а в грудні документ винесуть на розгляд європейського саміту.

Експерт Центру досліджень європейської політики Гергана Нучева прогнозує, що наступне після Болгарії і Румунії розширення ЄС може відбутися не раніше 2015 року.

«Євросоюз зараз не в гарному настрої щодо можливого членства будь-якої країни. Але всі знають: і в Євросоюзі, і в Україні теж,  якщо Україна справді здійснить внутрішні реформи, тоді Євросоюз буде змушений серйозно розглянути заявку України», – додала Г.Нучева.