Були б гроші – болячка знайдеться

Я травмувала руку і змушена була взяти лікарняний. Приблизно на три тижні. Тож вільного часу з’явилося багато і вирішила провести його з користю для здоров’я. Краще б я цього не робила…

На прийомі у свого дільничного лікаря в поліклініці на Південній Борщагівці виявила бажання здати всі аналізи і пройти повне медичне обстеження. Лікар, «добра душа», порадив для цього скористатися комп’ютерною діагностикою. У нього, мовляв, і спеціаліст є знайомий, який за дуже помірну платню «розкладе мій організм по поличках». Про цей метод обстеження я чула як про найсучасніший, і його мені пропонують всього за 50 гривень. Остаточно мене переконав лікар-діагност, який запевняв, що це просто унікальна можливість за півтори години отримати вичерпну інформацію про стан свого здоров’я, що це – те ж саме, що й повне обстежання всіма медспеціалістами і кількома десятками лабораторій. Не повірити лікареві я просто не могла. Він пообіцяв, що виявить навіть ті хвороби (на початковій стадії), про які я навіть і не здогадувалася. Свого слова він дотримав…

Наприкінці справді нетривалої процедури лікар видав і медичний висновок. У свої 20 років нічого страшнішого я не чула: у мене було виявлено кисту розміром півтора сантиметра у правому яєчнику… Через декілька хвилин, коли прийшла до тями, я запитала, чи не помиляється він часом.  Ображеним голосом сказав: «Гарантія – 99 відсотків». Потім між іншим пояснив, чим це мені загрожує: безпліддям та постійними жіночими проблемами.

Переконавши мене, що я майже приречена, він з великою радістю заявив, що все ж маю шанс на повне одужання, бо є… «просто фантастичні ліки на основі трав, вирощених в екологічно чистій місцевості» (насправді це багатьом відомі БАДи – біологічно активні добавки). Після їх вживання у мене «все розсмокчеться». І ці ліки я мала придбати безпосередньо у нього, бо в аптеках вони не продаються. Ціна – 840 гривень. У той момент я віддала б ті гроші без вагань, якби їх мала. Лікар дав номер мобільного телефону на той випадок, коли буду готова заплатити.

Додому  прийшла ні жива ні мертва. А наступного дня вже була в іншій лікарні. Гінеколог заспокоїла: в такому віці і такі серйозні ускладнення – малоймовірно. Її слова підтвердили результати УЗД. Я перестрахувалася, обстежившись ще в одного лікаря. І він також зробив висновок, що все добре.

Оговтавшись від пережитого, я розповіла цю історію своєму знайомому, який працює лікарем-дерматологом у тій же лікарні, де й терапевт, що порадив комп’ютерну діагностику. Він спершу пояснив мені, що комп’ютерна методика обстеження не може встановити точного діагнозу, а потім розсекретив, за якою схемою працюють його «колеги».

Вони спільники: дільничний лікар і комп’ютерний діагностик. Після того як пацієнт дізнається про тяжку хворобу, про яку й не підозрював, і погоджується на чудодійне лікування, через деякий час приходить знову на обстеження. Далі події можуть розгортатися за двома сценаріями. Перший: якщо діагност відчуває, що пацієнт ще при грошах, він переконує, що треба продовжити лікування. Другий: хворий діагностується повторно,  і лікар радо повідомляє, що недуга справді відступила – завдяки чудодійним лікам. Обом добре. Лікар отримав гроші, а пацієнт – здоров’я. Але основна мета цього «спектаклю» – продати якомога більше БАДів. І що характерно – ніби все законно, здоров’ю ті БАДи не шкодять, легалізовані в Україні. Лікар має ліцензію на подібну практику. То як же назвати таке лікування: умілим бізнесом чи все-таки безпардонною аферою?