Золото в кришталі. Історичний прорив

Рівно сорок років тому київське «Динамо» вперше в історії завоювало обидва турнірні призи на внутрішній арені. Золото союзної проби воно поклало в кришталевий кубок. До наших земляків унікальним досягненням могли похвалитися лише провідні московські клуби.

Чемпіонат. «Блакитно-білі» почали його без основних виконавців, які були задіяні в союзній збірній. Однак доки Сабо з партнерами готувались, а потім і виступали на світових фіналах, українці закріпилися в ролі беззаперечного лідера. 31 очко з 36 можливих і вражаюче співвідношення м’ячів – 39:5 на проміжному фініші промовисто свідчили про їх перевагу над опонентами. Показовий приклад: за підсумками першого кола навіть найближчий переслідувач – московський «Спартак» – відстав од киян аж на п’ять очок!.. А коли з Великої Британії повернувся й квінтет «збірників», ігрова палітра «Динамо» розцвіла новими барвами. Вирішальним виявився матч проти ЦСКА, що відбувся в Києві 4 жовтня. Господарі розгромили конкурента – 4:0 і за місяць до фінішу стали володарями футбольного золота. Виняткову вищість «Динамо» підтвердили цифри і факти: відрив од віце-чемпіона становив аж дев’ять очок; у 26 зустрічах українці не пропустили жодного м’яча і лише у 8 – не забили жодного; ростовських армійців, які фінішували другими, наші земляки розгромили в гостях – 6:1.
Кубок. На попередніх стадіях «блакитно-білі» виграли в одноклубників із Ставрополя (1:0), ленінградського «Зеніта» (3:0), московського «Спартака» (4:1) та мінського «Динамо» (1:0 в додатковий час). У фіналі, що традиційно проходив у Москві, киянам протистояло місцеве «Торпедо» з легендарним Стрельцовим у головній ролі. Гасла численних уболівальників, що приїхали до Білокам’яної підтримати своїх улюбленців, були категоричними: мовляв, потрібний посуд для медалей. А настрій фіналістів яскраво засвідчив одяг: автозаводці використали теплі рейтузи, а динамівці не внесли жодних змін до літнього екіпірування. І вже на першій хвилині стрімкий прорив Бишовця позицією лівого інсайда завершився влучним ударом у ближній кут. Надалі гості грали розважливо і безпомилково. А в середині другого тайму Біба, діставши передачу від Серебряникова, подвоїв рахунок ударом з відскоку. 2:0 – і стадіон овацією відзначив факт першого немосковського дублю в союзних турнірах найвищого рангу. Сталося те 8 листопада 1966 року.