Вінні-Пух… із Вінниці

80 років тому англієць Олександр Мілн написав чудову книжку про Вінні-Пуха. Якщо образ потішного ведмедика він творив у британському графстві Сассекс, то ім’я для «найголовнішого з експертів по меду» він знайшов в Україні.

За однією з версій, у 1919 році поблизу Вінниці опинився офіцер англійського корпусу, який дуже любив малювати. Під час чергового виходу на природу британець потрапив під артобстріл. Корова-натурниця з переляку добряче буцнула художника. До кінця своїх днів вояк не міг позбутися психологічних наслідків «рогатої контузії». Коли починалася гроза, він падав на спину, розмахував руками і скаржився санітарам: «Вінні (тобто Вінниця) – бух!»

Вірячи в цю байку, в одному із столичних ресторанів зібралися шанувальники Мілна його героя і, звісно, меду. І з медовухою відсвяткували 80-річний ювілей «Вінні-Пуха і всіх-всіх-всіх». Вхід на вечірку було прикрашено найпридатнішими для медової справи повітряними кульками. Звичайно, синіми і зеленими. Замість перепустки гості пред’являли гумових, пластмасових і навіть шоколадних ведмежат. У своєрідному конкурсі на найоригінальнішу перепустку переміг Микола Кобзов. Він прийшов на день народження разом із юною, але відомою артисткою – п’ятимісячною ведмедицею Шанею. На повітряні кульки і на портрети свого знаменитого предка Шаня і не глянула. Зате з великим задоволенням скуштувала фірмових ведмежих частувань – згущеного молока з медом.
А потім  настала черга конкурсів. Ольга Крюкова перемогла в конкурсі дегустаторів. У номінації «Друг Вінні-Пуха» першою була Лілія Подкопаєва. Титул «П’ятачка» виборов Віктор Завадський. Серед призів було розіграно велику бочку дивного на смак каштанового меду, яким нечасто ласують в Україні, і путівку на батьківщину Вінні-Пуха до графства Сассекс. «Під зав’язку» кожен із гостей отримав іменний горщик із медом і повітряну кульку на пам’ять. Євгенії Гобчинській дали синю, Олександрам Соколовському і Клименку – зелені, Лілії Подкопаєвій – «І ту й ту, і якомога більше!»

Іменного торта, кульок і горщиків вистачило всім-всім-всім.