Під кроною сакури. На схилах Дніпра

На початку осені в Україні відбувалися Дні Японії. У відповідь до кінця грудня в Японії проведуть дні української культури. Символом обміну традиціями вчора у Національному ботанічному саду ім.М.М.Гришка стала алея, яку висаджено саджанцями японської сакури. Це  унікальний за розміром суцвіть та кольором сорт «Канзас».

Сакура, як відомо,  національний символ Японії, їй присвячено безліч народних пісень. Японці вірять, якщо милуватися щовесни квітами сакури, то можна прожити до ста років.

У Національному ботанічному саду була ще одна подія: вшановували пам’ять академіка Національної академії наук України  Андрія Михайловича Гродзинського – колишнього директора саду.

Доктор біологічних наук Наталія Займенко зазначила: «На знак пам’яті про Андрія Михайловича ми плануємо створити цілу ділянку японського саду. Ця акція стала першим кроком до досягнення нашої мети».

Почесним гостем акції та її безпосереднім учасником був Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні пан Муцуо Мабучі, який власноруч посадив один із саджанців.  Пан посол висловив сподівання, що українська й японська культури будуть збагачувати одна одну. Переконливим свідченням цього було те, що пан посол говорив українською мовою, що є знаком глибокої поваги до України.

Прикметним є і те, що віднині наш Київ, прадавня столиця, може називатися містом, де квітне сакура. І милування японською вишнею стане доброю традицією для киян.