Цікавить не НАТО, а заробіток

Результати соціологічних досліджень, проведених компанією R&B Group, свідчать: євроатлантична інтеграція цікавить лише 6 відсотків респондентів, а мовне питання турбує 3 відсотки опитаних.

Серед найгостріших проблем українці називають високу вартість та низьку якість комунальних послуг, малі зарплати, інфляцію. 62% опитаних вважають, що Україна рухається в неправильному напрямку, а близько 70 відсотків – впевнені, що політична та економічна ситуація в нашій державі нестабільна. У цій оцінці схід і захід солідарні.

Громадяни не надто задоволені діяльністю виконавчої влади: лише 24% респондентів вважають, що Кабмін добре справляється з економічними негараздами, а 34 – заперечують це. Парадокс, але ставлення до прем’єр-міністра Віктора Януковича діаметрально протилежне: 35% впевнені, що він належно виконує свої функції, 45% – називають главу уряду найвпливовішим із вищого керівництва країни. Натомість тільки кожен п’ятий нагородив цим епітетом президента Віктора Ющенка. У Віктора Януковича найвищий рейтинг популярності (40%), він єдиний має позитивний баланс довіри та недовіри. За останнім показником йому може скласти конкуренцію тільки міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, в якого цей баланс нейтральний.

Серед політичних сил і досі в лідерах Партія регіонів. Її рейтинг, так само як Блоку Юлії Тимошенко та КПУ, практично не змінився порівняно із результатами виборів 26 березня. Водночас рівень підтримки СПУ знизився втричі (до 2%). Половину свого рейтингу втратила й «Наша Україна», нині її прихильниками є 7 відсотків респондентів. На пропрезидентський блок соціологи звернули особливу увагу: поцікавилися, як українці бачать його майбутнє. Третина вважає, що потрібно входити до антикризової коаліції й приблизно стільки ж громадян наполягають на опозиційності «Нашої України».