Жінці слова не давати! А зарплату?

Держбюджет на 2007 рік учора ухвалено у першому читанні. Але цей день  увійде в історію не тому. Вперше за річний кошторис незалежної України проголосували комуністи! До того ж, усі двадцять один – як один. Але вчорашня сенсація не в комуністах.

Якби вони й дослухалися до антибюджетної риторики своїх виборців – військових і міліцейських пенсіонерів, які пікетували Верховну Раду, все одно їхні голоси  не стали б вирішальними. Бо загалом за бюджет проголосувало 256 депутатів, на тридцять більше від мінімально потрібної цифри. Несподіванкою стали голоси одинадцятьох представників «Нашої України», а сенсацією – вісім «за» від БЮТ  (йдеться не про тих «дезертирів», яких уже давно виключили з опозиції до лав, чи точніше – на лаву позафракційних.

…Утім, коли йдеться про держбюджет, то рахують здебільшого не ці «політичні» цифри. А економічні й соціальні. Останніх у законопроекті – ціла книжка, яку не встигли  прочитати за ніч навіть законотворці, бо  її нардепам роздали тільки позавчора увечері.

Із 2500 пропозицій, поправок і зауважень депутатів бюджетний комітет Верховної Ради врахував  десь 1900, а 600 відхилив.  Інформуючи про це, голова комітету, регіонал Володимир Макеєнко перелічив кільканадцять прізвищ депутатів, які найбільше потрудилися. Приблизно так, як колись піонервожатий зачитував імена учнів, котрі притягнули на шкільне подвір’я найважчу купу брухту. Депутатські пропозиції – не брухт, але схожість є. «Практично всі пропозиції розбалансовані», – заявив Макеєнко, тобто поправки здебільшого стосувалися «дай», але  мало хто пропонував, де взяти. Однак, основні резонансні зауваження у проекті враховано: наступного року мами після пологів отримуватимуть «ющенківські» 8500 гривень, лікуватися працюючі громадяни зможуть більше місяця, а працюючі пенсіонери отримуватимуть всю пенсію… Але не по  40 тисяч гривень, як пообіцяв перший віце-прем’єр Микола Азаров. Бо у заможному світі, як він сказав, максимальна пенсія у чотири рази перевищує мінімальну, а у нас – у сотню. «Можна що завгодно записати у бюджет. Це вже було. Але якщо ми хочемо, щоб і пенсія була, й економіка розвивалася, то мусимо вести зважену бюджетну політику»,  – заявив міністр фінансів. Азаров, до речі, вчора вкотре доповідав «українською». Та й це не  тішило нашоукраїнців і бютівців. Бо не мова тут головна, а математика. «Цифрову нерівність» регіонів ще якось можна пояснити чисельністю населення й концентрацією промисловості. Несправедливість у розподілі коштів між галузями пояснюють державними пріоритетами. А як пояснити таку «арифметику»: на ремонт знаменитої «Феофанії», де лікуються владні мужі, виділено, як каже Микола Томенко, 200 мільйонів гривень, а на всі сільські фельдшерсько-акушерські пункти – вдвічі менше.

Зате, як пообіцяв Азаров, цей документ покликаний вирівняти «перекоси в економіці».  Якщо раніше міністр фінансів називав його «бюджетом розвитку», то тепер додає, що він ще й «соціально відповідальний». Микола Янович каже, що жодних соціальних гарантій не зменшено, а відповідні видатки навіть збільшено на вісім відсотків.

Петро Симоненко не задоволений, що пільги і субсидії залежатимуть від загального доходу сім’ї, а не  доходу кожної людини; що на повернення вкладів передбачено не 5 мільярдів гривень, а 600 мільйонів; що обіцяних виплат «діти війни» у січні так і не дочекаються. Але комуністи таки проголосували за свій спільний «антикризовий» фінансовий витвір.

Та найбільше, звісно, критикували бюджет представники Блоку Юлії Тимошенко. За що колишній аграрний міністр з уряду Юлії Володимирівни Олександр Баранівський дорікнув «жіночці з БЮТ», мовляв, вона розповідає з трибуни те, що хочуть чути її виборці, а не те, що написано у бюджеті. Баранівський навіть декламував вірш про проблеми якоїсь «женщины, у которой нет мужчины». Партійний лідер Баранівського Олександр Мороз зробив зауваження  щодо «дискримінації жінок у парламенті». Хоча, чому лише у парламенті? Баранівський згадав  й іншу жінку, у якої чоловік таки є. «Бюджет, – каже, – як зарплата у чоловіка. Хоч би скільки б не приніс, жінці завжди мало».

Загалом учора про ту  першу «жінку» згадували часто. Називали її ще й «колишнім горе-прем’єром», якій, мовляв, «управляти економікою складніше, ніж кататися на ковзанах». Прізвища, наче змовившись, не називали. Бо тоді б ця «жінка» мала б право на репліки. А їй – тільки надай слово! Недаремно ще позавчора Олександр Мороз, за словами Юлії Тимошенко, позбавив її права на сьогоднішній виступ з трибуни.