Румунська «Молодість»

Завершився 36-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість». Згідно із неофіційним цьогорічним девізом фестивалю – «свобода і толерантність» – гран-прі на суму десять тисяч доларів і статуетку Скіфського оленя присуджено фільму «12:08 на схід від Бухареста» режисера з Румунії Корнеліу Порумбою.

2003 року він закінчив режисерський факультет Національного університету драми та кіно у Бухаресті. Зняв п’ять короткометражних фільмів. Його повнометражний дебют – «12:08 на схід від Бухареста» – вже отримав престижну нагороду «Золота камера» на цьогорічному Каннському кінофестивалі. Фільм розповідає про шістнадцяту річницю революції у Румунії. Висвітлюючи життя самотнього пенсіонера, вчителя історії і власника місцевої телестанції, режисер ставить глобальні, суспільно важливі питання. На церемонії вручення гран-прі Порумбою був присутній Жерар Депардьє.

Найкращим повнометражним фільмом із чотирнадцяти, що брали участь у конкурсній програмі, визнано «Ейфорію» Івана Вирипаєва. Він – відомий у Росії тетральний режисер, автор багатьох кіносценаріїв, книги «13 текстів, написаних восени». В «Ейфорії» йдеться про кохання між чоловіком і жінкою – несподіване, справжнє, нещадне. 9 листопада ця стрічка вийде в український кінопрокат.

Цікаво, що найкращим короткометражним фільмом також було визнано роботу румунського режисера. Його «Марілена з П7» розповідає про тринадцятирічного Андрея, який живе на околиці Бухареста і закохується у місцеву повію. Заради неї хлопець навіть викрадає тролейбус, водієм якого працює його батько. Але закінчується історія, на жаль, трагічно.

Найкращим студентським фільмом журі на чолі з британським режисером Джоном Ірвіном визнало «Наступницю» Тальї Лаві. Стрічка ізраїльської режисерки – життя дівчини-солдата Зохари. Вона ненавидить кожну хвилину свого перебування на далекій військовій базі, але обставини не дають змоги кинути жахливе місце.

Цього року «Молодість» вперше проходила у кінотеатрі «Баттерфляй-Ультрамарин». Зарубіжні гості всі без винятку відзначали добрий організаційний рівень фестивалю і потужну конкурсну програму. А ось що розповів молодий режисер із Великої Британії Бенуа Тотелін: «У наших кінозмаганнях перемогти майже неможливо, бо часто переможця визначають ще до відкриття конкурсу. Якось мені вдалося отримати кілька нагород, але грошей на виробництво фільмів так і не дали. У Великій Британії молоді кінематографісти не розраховують на допомогу держави».

Цьогорічна «Молодість» – остання, директором якої був Андрій Халпахчі. «П’ятнадцять років виснажливої організаційно-фінансової роботи вичерпали мої ресурси, – сказав він в інтерв’ю фестивальній «КіноКоло-газеті». – Я залишаюсь на «Молодості» як художній керівник чи консультант, що дасть мені більше можливостей творчого вдосконалення кінофоруму».