У Парижі каштани смажать, у Києві–рятують

Відома закордонна звичка смакувати смаженими каштанами. Чи не дивувалися ви, що оті каштанові ласощі цілком відсутні у нашому Києві, знаному як місто каштанів більше, ніж той же Париж?

Звісно, кожен скаже, що там ростуть інші каштани – їстівні. Ну а що ж заважає такі породи культивувати у нашому каштановому місті?

У наших краях їстівні каштани теж ростуть, але тільки у дендросадах, де їм створюють належні умови. Отож, у принципі, якщо постаратися, можна киян пригощати цими плодами, якими ласують на французький манер у багатьох країнах світу.

До речі, каштани не тільки втамовують голод, але й стимулюють пристрасть через значний вміст відповідних речовин. У більшості європейських країн каштани варять, печуть і сушать. У будь-якому вигляді вони корисні завдяки високому вмісту цукру, крохмалю та білків. Слід принагідно згадати, у XIX столітті навіть у нас були популярні страви з каштанів: їх додавали до м’яса, курки, готували пюре, суп.

У багатьох європейських столицях осінньої пори недорогі смажені каштани, як у нас насіння, продають у спеціальних пакетиках. Іноді їх готують у покупців на очах. Німці влаштовують осінні каштанові свята. Італійці полюбляють пити молоде вино, вприкуску з каштанами. Єдине місце у Франції, де з каштанів навіть варять пиво, – Корсика, південний регіон країни.

У Києві плоди каштанів – це те, що засмічує вулиці. Їх давлять, чортихаючись, перехожі, тріскають вони під шинами авто. Одним словом, нікому не потрібні. Колись в 90-ті роки каштани збирали для виготовлення дитячих іграшок. А от у Рівному, скажімо, на плодах каштанів і зараз можна заробити майже 1000 гривень за сезон. Деякі мешканці навколишніх сіл прокидаються вдосвіта і їдуть визбирувати на його вулицях каштани. За день одна сім’я може назбирати 25 мішків. Плоди спочатку сушать, а потім здають замовникові, який відправляє їх на переробку. З тих каштанів фармацевтичні підприємства виготовляють мазі.
А киянам нині, на жаль, ніколи перейматися розведенням порід їстівних каштанів – врятувати б ті, що є, бо через екологічні негаразди ці смарагдові символи Києва масово хворіють і всихають.