Мороз буде довго. Як Сяо Пін

Хоч СПУ «має в кишені гривню»Олег Петренко

26 жовтня народилися дві партії – Соціалістична і Партія регіонів. Перша – 15 років тому, друга – дев’ять. Але урочисто святкувала вчора тільки СПУ. «Ми святкуємо уже давно», – натякнув чи то на виборчий березень, чи на серпневе своє повернення до Кабміну лідер регіоналів Віктор Янукович, завітавши до  соціалістів, як заявив, «із задоволенням привітати однодумців». Спікер ВР Олександр Мороз прибув на закрите для преси зібрання  політради очолюваної ним партії за годину до прем’єра.

З нагоди такої «концентрації» вищих держпосадовців у столичному Будинку кіно посилили охорону. Зранку тутешні закутки  навіть собаки обнюхували. «Може, це хто домашнього прогулював», –  Олександр Мороз вдавав з себе скромну персону. Скромністю соціалістів він також пояснив причину, через яку до зали не пускали журналістів. Дивно, але на запитання останніх, коли в Україні наступить соціалізм, Мороз заявив: «Після того, як ви почнете об’єктивно висвітлювати діяльність Соціалістичної партії».

Про діяльність СПУ її лідер розповів пресі на сходах між першим і другим поверхом. Він спростував вислів політологів, що «СПУ  – храм одного політика», заявивши, мовляв, серед членів партії «Бога немає». Досі незмінний голова соціалістів зізнався, що готовий поступитися місцем у разі партійної необхідності чи вигоди для суспільства. Але «зараз цей час не настав». Мороз назвав депутатів Василя Цушка, Ярослава Мендуся, Віталія Шибка,  Василя Волгу, Сергія Червонописького, Василя Богачука, міністра освіти Станіслава Ніколаєнка та кількох керівників регіональних осередків партії своїми потенційними наступниками. Про молодого міністра транспорту Миколу Рудьковського не згадав. Останнього не було й на форумі. Він, за словами Мороза, у відрядженні в Москві. Голова Фонду держмайна Валентина Семенюк завітала на урочистості, але її теж не було названо у довгому «чоловічому» списку наступників.
– Згадайте, скільки були при владі Черчілль, Ден Сяо Пін?.. Мороз буде стільки ж! – вважає лідер фракції СПУ у Верховній Раді Василь Цушко, чиє прізвище Мороз назвав, до речі, першим з-поміж усіх «наступників». А за цей час, за словами Цушка, СПУ «виростить іншого Мороза». Депутата не турбує падіння рейтингу партії: «Рейтинг залежить від того, скільки заплатили – стільки й намалюють». Утім, і виборці у березні «намалювали» не багато – 5,6%. Але така арифметика Цушка не бентежить. Він рахує інакше: «Якщо у магазині товар коштує 100 гривень, а у вас є 99, то мусите ще гривню позичити». Тож Мороз прийшов до влади у парламенті, хоч і з малим рейтингом СПУ, але за формулою пана Цушка: «Ми мали гривню в кишені».

Цушко  – математик, а Мороз  – поет, філософ. Він і нині декламує вірші про «крутих донецьких». Але тепер каже, що це «збірний образ», бо у Києві  є ще «крутіші». Про «донецьких» Мороз згадав, мовляв, тому, аби «київські» не подумали, що там «територія вже звільнилася».

Між іншим, Мороз і Цушко мають різні думки не лише стосовно наступництва у лідерському складі СПУ. А й щодо лідерства у владі. Спікер прогнозує, що цей парламент і уряд стабільно пропрацюють п’ять років, політреформу не  буде скасовано. Та й «відправляти Ющенка у відставку – абсолютно зайва річ». Глава ж фракції СПУ вважає, що «з Януковичем і комуністами у нас ситуативний союз».

– Природно, ми  антиподи, бо регіонали – ліберали, орієнтовані на великий капітал, а соціалісти  – соціал-демократи. Ми зміцнюватимемо свою ідеологію, адже соціал-демократична ніша – якраз для України, де 80 відсотків людей живуть незаможно. Ви з вашою зарплатнею теж соціал-демократи,  – просвітив журналістів Цушко. Якщо ж Конституційний Суд скасує політреформу, то, на думку Цушка, «Майдану не буде, а безлад  – так» і президента може чекати імпічмент (не в прямому значенні, а у тому, що буде скасовано результати третього туру президентських виборів, за який депутати проголосували «одним натиском кнопки з політреформою»).

Зовнішньополітичні орієнтири СПУ чіткі. «Я хочу щоб мої діти жили за стандартами Євросоюзу», –  мріє Цушко. А про НАТО каже обережніше: «Фінляндія, Австрія –  не в НАТО, але – у ЄС». Планами щодо СОТ поділився Мороз: уже в листопаді ВР проголосує усі необхідні законопроекти, а у лютому Україна має шанс вступити до цієї організації.

Після союзу з комуністами соціалісти не збираються знімати своє гасло «Побудуємо Європу в Україні». Лідер СПУ вважає, що наші комуністи ледь не кращі «європейці», ніж нашоукраїнці. Адже, мовляв, КПУ підтримує політреформу з європейською моделлю влади, а окремі представники «Нашої України» виступають за її ревізію. Хоч Мороз і ображається на комуністів. Колишніх. Каже, що за часів СРСР соціалістична ідея «була зіпсована». «Соціалізм може бути лише демократичним», – заявив Мороз. І пішов за двері урочистого засідання політради. Журналістам лише дозволили сфотографувати метровий жовто-рожевий торт, що його несли для делегатів. Останні після обіду поїхали усім гуртом на Луганщину, переймати досвід тамтешнього партбудівництва.