Чотири внески – на один рахунок

Про принцип спрощеного оподаткування в Україні вже говорять більше року. Ще торік було підготовлено законопроект про єдиний соціальний податок, але в силу певних політичних подій він загальмував на шляху до парламентської зали засідань. Наразі є доручення уряду до 1 грудня подати закон «Про єдину систему збору та обліку внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до Верховної Ради.

Цього чекають не дочекаються підприємці, адже єдиний внесок натомість чотирьох значно полегшить звітність роботодавців. Не треба нам винаходити свій велосипед, бо маємо перевірений європейський досвід. Єдиний соціальний внесок – це консолідований страховий внесок на загальнообов’язкове пенсійне страхування, соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Сплачується він в обов’язковому порядку з метою забезпечення прав застрахованих осіб та у випадках, передбачених законодавством, членів їхніх сімей, на отримання страхових виплат (послуг) за соціальним страхуванням. Іншими словами, кожен з нас таким чином піклується про свій чорний день.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, голова ради підприємців впевнена у тому, що такий закон поліпшить умови підприємницької діяльності у нашій країні. Необхідність реформування чинної системи соціальних внесків відповідно до європейських норм диктує саме життя.

– Нам відомо, що нинішня система страхування в Україні є складною з точки зору адміністрування, – підкреслила вона. – А також обтяжливою для підприємців, неефективною з точки зору адміністративних витрат на виконання функцій чотирьох діючих фондів. Цей законопроект передбачає розв’язання таких проблем, як здійснення сплати всіх чотирьох внесків на один рахунок і ведення єдиного реєстру страхувальників.

Але запропоновані шляхи корінним чином не змінюють чинної системи, а лише дозволяють проводити сплату соціального внеску в єдине вікно, про що вже давно говорить Президент Віктор Ющенко. Це півкроку щодо того реформування, на яке очікує суспільство від ухвалення нового законопроекту. Створення єдиного соціального фонду, в чому зацікавлені і у Міністерстві праці та соціальної політики, дасть змогу зекономити оборотні кошти та зменшити ставки зборів. А зменшення навантаження на фонд оплати праці дасть змогу, в свою чергу, збільшити заробітну платню працівникам з відповідним збільшенням сплати соціальних внесків. Отож, можна сподіватися на легалізацію реальної зарплати, що дасть змогу поступово зменшити ставку єдиного соціального внеску, а відтак призведе до поліпшення стану сплати його.

Зменшення виплат із зарплати на обов’язкове соціальне страхуання, впевнена заступник міністра праці та соціальної політики Олена Горячева, дасть можливість державі поступово впроваджувати систему недержавного накопичувального страхування без істотного погіршення фінансового навантаження, а також дасть змогу кожному працюючому в Україні відповідально ставитися до системи внесків, аби забезпечити собі гідну пенсію і спокійну старість. Це нині усвідомлюють і роботодавці, і ті, хто наймається на роботу. Зарплата у конверті у підсумку не визначатиме розміру пенсії.

Та вже й нині фірми, які пропонують роботу домогосподарки, в оголошенні дають приписку: гарантуємо зручний графік роботи і оплату пенсійних внесків. Влаштовуючись на роботу, потрібно вимагати не лише високу зарплатню, а й соціальний пакет. Пам’ятайте, що пенсію вам нараховуватимуть, беручи до уваги данні бази персоніфікованого обліку.

Єдиний соціальний податок планують впроваджувати наступного року, а з 2009-го запровадити накопичувальний рахунок, що є власністю кожного працівника.