Солідарна система вичерпала себе

Кабінет Міністрів найближчим часом не має наміру розглядати підвищення пенсійного віку жінок з 55 до 60 років. Про це перед засіданням Координаційного центру зі здійснення пенсійної реформи повідомив, відповідаючи на запитання журналістів, міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв.

Разом з тим, міністр наголосив, що міжнародні експерти і громадські організації відзначають необхідність розгляду такої можливості для української пенсійної системи. Приміром, Світовий банк у вересні рекомендував Україні в рамках реформування пенсійної системи підвищити пенсійний вік жінок з 55 років до 60 років, здійснивши це поетапно, збільшуючи термін виходу на заслужений відпочинок представниць слабкої статі на 6 місяців щороку.

Папієв визнав, що чинна в Україні солідарна система пенсійного забезпечення, коли фактично пенсії виплачуються за рахунок працюючого населення, істотно залежить від демографічної ситуації. За його словами, вона у нас уже практично вичерпала себе, бо нині на одного працюючого в Україні припадає один пенсіонер, а всього через кілька років їх уже стане два. Тому планується до 2008-2009 рр.  створити умови для задіяння у повному обсязі накопичувальної системи загальнообов’язкового пенсійного страхування.

Не виключає Михайло Папієв у подальшому й підвищення пенсійного віку, але тільки не наступного року, бо, за його словами, «перед тим, як щось міняти, потрібні ретельні розрахунки».

Нашим читачкам, вік яких наближається до пенсійного, може здатися, що чоловіки, які, чого гріха таїти, переважають і серед законодавців, і серед можновладців, прагнуть ще міцніше «запрягти» жінок. Але ніде правди діти, представники сильної статі в Україні почуваються, м’яко кажучи, не дуже добре. Недарма середня тривалість їхнього життя  лише трохи більша 62 років.