Любив жінок і життя

Побачивши вперше в житті відомого всьому світові голуба миру Пабло Пікассо, з дитячою наївністю вирішила, що і я так зможу намалювати. І хоч справді в ранньому віці подавала певні надії саме в графіці й відвідувала заняття у художній школі, але, хоч як намагалася, так і не змогла не те що повторити, а  навіть і наблизитися до такого простого, здавалося б, малюнка. Бо він таки й справді створений рукою генія, яким був і залишиться на віки іспанський художник Пабло Пікассо, 125 років від дня народження якого відзначали 25 жовтня.

Уже дорослою дивувалася життєвому шляху цієї непересічної особистості й людини. Адже він був всесвітньо знаменитим, казково багатим і прожив майже сто років! І хоча мав, здавалося б, непоказну, звичайнісіньку зовнішність, прекрасні жінки любили його до глибокої старості і він відповідав їм палкою взаємністю. Можливо, саме тому все, до чого він доторкався, перетворювалося на золото і його ніколи не залишало натхнення.

Секрет мистецтва Пабло Пікассо був незрозумілим навіть йому самому. Залишився запис його у щоденнику: «Картина приходить до мене з далекої далини. Хто може сказати, звідкіля саме? Я вгадав, побачив, написав її – і я ж наступного дня вже не можу зрозуміти того, що зробив. Як може хтось ще осягнути те, що я вклав у неї, можливо навіть всупереч власній волі?..»

Містичним видається й те, що у всіх жінок, які пов’язали своє життя з Пабло Пікассо, доля складалася сумно: коли художник розлучався з ними, вони або помирали, перед цим тяжко хворіючи, або вдавалися до самогубства. А їх у великого художника було чимало. Тільки законних дружин сім...

 Помер Пікассо 7 квітня 1973-го у віці 92 років, залишивши майже 80 тисяч мальованих творів і скульптур та десятки розбитих жіночих сердець і доль. Але на те він і геній…