Україна таки не Швейцарія

Хоча президент України і декларує курс на євроатлантичну інтеграцію, та влада не поспішає проводити активну просвітницьку роботу, спрямовану на ознайомлення українців із діяльністю НАТО.

Тому за справу взялися політичні експерти й організували проект «Ясник». У його рамках соціологи із фонду «Демократичні ініціативи» опитали 55 провідних українських фахівців на предмет вступу до Північноатлантичного альянсу.

Серед респондентів – працівники Міністерства оборони, Ради національної безпеки й оборони, Секретаріату Президента, підприємств військово-промислового комплексу. Але оскільки дослідження проводили анонімно, то їхніх прізвищ соціологи не назвали. 53 експерти підтвердили існування зовнішніх загроз для територіальної цілісності та незалежності України. Основні причини – вигідне геополітичне розташування нашої держави та незавершеність процесу демаркації її кордонів із Молдовою, Румунією, Білоруссю та Росією. До того ж, на думку фахівців, північний сусід проводить імперську політику й впливає на події в Україні за допомогою Чорноморського флоту та газового крана.

Наша країна може самостійно дбати про оборону або вступити до військового блоку. Проте більшість опитаних вважає, що нейтралітет – не найкращий вибір для України. Із цим погоджується й колишній міністр закордонних справ Геннадій Удовенко. Він пояснив, що не можна просто так оголосити про позаблоковість, потрібне визнання такого статусу міжнародним співтовариством.

– Нейтралітет не проголошується, нейтралітет надається, – наголосив Удовенко. – Наприклад, статус нейтральної держави було надано Швейцарії на Віденському конгресі 1815 року.

Позаблоковість без гарантій нічого не значить. Про це свідчить приклад Бельгії, яка перед Першою світовою війною стала нейтральною. Як наслідок, Німеччина в 1914 році без вагань напала на цю країну й завоювала її.

Позаблоковість аж ніяк не означає пацифізм. Швейцарія, до речі, запровадила загальнообов’язкову військову повинність. Там кожен чоловік віком до 42 років зобов’язаний регулярно брати участь у військових зборах та ще й зберігати вдома табельну зброю та уніформу. Крім того, нейтралітет по кишені лише заможним державам, таким як Фінляндія, Швеція чи та ж Швейцарія. Слід також врахувати, що європейські нейтральні держави межують переважно зі стабільними демократичними країнами, від яких не варто чекати агресії.

Перед нами постають два шляхи: до євроатлантичних структур або Ташкентського договору (оборонного об’єднання країн СНД). До останньої організації опитані експерти ставляться переважно негативно, адже там домінує Росія.

Тож більшість респондентів за членство в НАТО, бо це дасть Україні реальні гарантії безпеки  наблизить до вступу в Євросоюз. Також Альянс збільшить інвестиційну привабливість  вітчизняних підприємств та забезпечить реформування збройних сил. Водночас  погіршаться стосунки з Росією та існує небезпека, що нашій армії доведеться брати участь у збройних конфліктах. Проте, на думку фахівців, урешті-решт Москва змириться із євроатлантичною інтеграцією Києва так само, як це сталося з країнами Східної Європи та Балтії.