Зустріч над Майданом: скраплена газом, нафтою, молоком

Проблеми в українсько-російських взаєминах, що нагромадилися за 2,5 року, прем’єри двох країн обговорили за 2,5 години. Засідала міжурядова комісія у клубі Кабміну по вул. Інститутській, що над майданом Незалежності. Це був перший такий діалог з того часу, як Майдан завирував помаранчевими барвами.

Тому нову еру у взаєминах України й Росії Віктор Янукович оголосив не заради красного слівця. А заради насущних енергоносіїв. Українські урядовці й не приховували, що у їхніх головах вчора було головне – газ. Михайла Фрадкова ж більше хвилювали конкретні спільні проекти в літакобудуванні, транспорті, сільському господарстві й космічній галузі.

Говорили про все. Демонстрували доброзичливість, обмінювалися компліментами, обіцяли розв’язати багато міждержавних проблем. Фрадков не приховував, що йому комфортніше з Януковичем, ніж з попередніми українськими прем’єрами. Наголошувалося, що  відтак міжурядовим справам сприятимуть зокрема й особисті дружні стосунки між високопосадовцями. Та найбільше нашого прем’єра потішив один дзвінок з Москви.

– Ми отримали телефонне підтвердження того, що переговори в Росії завершуються, – радісно заявив Віктор Федорович. – Що обсяги газу, які постачаються в Україну, становитимуть не менш ніж 55 мільярдів кубічних метрів за ціною не вище, ніж 130 доларів за тисячу кубів.

Український прем’єр охарактеризував цю звістку, як таку, що матиме «величезне значення» для обох країн. І пообіцяв продемонструвати журналістам (а через них і всій «спраглій» українській спільноті) усі укладені контракти, як тільки учасники переговорів повернуться з Білокам’яної. Михайло Фрадков розділив радість українського колеги: «Ми не могли це питання обійти стороною. Хоч і не зациклювалися лише на газі, тим більше на його ціні. Це питання одне з багатьох…»

Українські журналісти таки «зациклилися» на ціні, здебільшого політичній. Вони шукали розв’язки складної задачі: чому газ набагато дешевший для України, ніж для інших сусідів Росії? Запитання про можливі політичні поступки України навіть розгнівали першого віце-прем’єра Миколу Азарова: «Жодних таких пропозицій Україна не готувала! Це нісенітниця. Йдуть нормальні переговори в основному в економічній площині». Янукович переконував, що «газові пільги» для України зумовлені бажанням обох сторін налагодити тісну співпрацю, ніяких, мовляв, нема спекуляцій навколо базування Чорноморського флоту, приватизації стратегічних підприємств, трубопроводів і торгів геополітичними інтересами. Фрадков дещо розкрив карти, заявивши, що терміни вступу України до НАТО має встановлювати українське політичне керівництво та народ, однак «не на шкоду Росії». «Головне – своєчасно знайти правильний хід», – порадив російський урядовець. Щодо СОТ гість з Москви пропонує «більше консультуватися з Росією, я б сказав прямо – синхронізувати процес наших країн стосовно СОТ». У Фрадкова також «виникає маса питань» і до євроінтеграційних устремлінь Києва. За його словами, ці питання «слід брати до уваги при вибудовуванні економічних взаємин України з Росією». Російський прем’єр пообіцяв поважати геополітичні інтереси України, але рекомендував узгоджувати їх «у часі і політичному просторі». А ще Фрадков допитувався про позицію Києва щодо ЄЕП.

Янукович запевнив, що двосторонні стосунки нормалізуються, більше того, вони «благодатно позначаться» на житті пересічних українців і росіян.

Крім газу, український прем’єр наполягав на збільшенні товарообігу між Росією й Україною, зокрема й за рахунок нашого м’яса і молока. Київ чекає чіткої дати, коли Москва відновить експорт продукції українського тваринництва.

Сторони обіцяли також врегулювати ситуацію на кордонах, хоч про Тузлу цього разу не згадували. Прем’єри підписали низку міжурядових документів і пропозицій для міждержавної комісії Ющенко-Путін. Затим Янукович запросив Фрадкова із-за круглого переговорного столу до обіднього. Посмакувавши українських страв на гостинах у глави нашого уряду, повноважний російський високопосадовець завітав ще й до глави держави. Тож, крім міжурядових угод,  Михайло Фрадков повіз до Москви й вітання для Володимира Путіна від Віктора Ющенка.